Pinguinii imperiali sunt din ce în ce mai amenințați de schimbările climatice. Un nou studiu, publicat în Global Change Biology, oferă noi date care evidențiază modul în care riscul de dispariție a speciilor se accelerează din cauza schimbărilor climatice rapide și a creșterii evenimentelor climatice extreme, precizează Science Daily.
Studiul, condus de Stephanie Jenouvrier, om de știință asociat, cercetător al păsărilor marine la Woods Hole Oceanographic Institution și co-autor de o echipă internațională de oameni de știință, experți în politici, ecologi și oameni de știință din domeniul climatului, a furnizat cercetări și proiecții esențiale adaptate pentru a fi utilizate de către US Fish & Wildlife Service (USFWS). Munca lor a propus ca pinguinii imperiali să fie listați ca fiind amenințați, iar USFWS a depus această propunere de listare.
”Oamenii de știință au responsabilitatea de a-i face pe oameni conștienți de necesitatea schimbării prin dovezi obiective”, a explicat Jenouvrier. ”Cu ajutorul unei echipe dedicate, am pus laolaltă această lucrare pentru USFWS, pentru a furniza analize suplimentare ale viitoarelor proiecții și a contribui la protecția speciei”.
Cei trei R: rezistența, redundanța și reprezentarea
Studiul demonstrează că evenimentele extreme au impact asupra rezistenței, redundanței și reprezentării (3R) a pinguinilor imperiali.
Reziliența este capacitatea de a rezista perturbărilor stocastice (sau aleatorii), care pot fi măsurate prin dimensiunea populației, rata de creștere și conectivitatea între populații.
Redundanța este capacitatea de a rezista evenimentelor catastrofale și ia în considerare numărul, distribuția, reziliența și conectivitatea populațiilor.
Reprezentarea este capacitatea de a se adapta condițiilor de mediu în schimbare și este legată de captarea variației geografice, genetice și a istoriei vieții care există în cadrul ecologic al speciei. Împreună, 3R conțin aspecte care contribuie la persistența speciilor (de exemplu, demografie, distribuție spațială, diversitate) și sunt importante pentru evaluarea amenințărilor climatice în viitorul previzibil.
Studiul arată că dacă gheața marină scade la ritmul proiectat de modelele climatice în conformitate cu tendințele și politicile actuale ale sistemului energetic, 3R-urile ar fi reduse dramatic și aproape toate coloniile ar deveni aproape dispărute până în 2100.
Încălzirea globală va duce la topirea ghețarilor, iar multiple păsări marine sunt, în prezent, amenințate
Rezultatele noi descrise în lucrare au, de asemenea, implicații importante pentru evaluarea riscurilor schimbărilor climatice pentru alte specii.
Potrivit autorilor, schimbările climatice rapide cresc stresul asupra speciilor și ecosistemelor, iar riscul de dispariție se va accelera odată cu continuarea încălzirii globale. Pinguinii imperiali trăiesc în regiunile de coastă înghețate din Antarctica, dar modelele climatice actuale proiectează scăderi semnificative în gheața Mării Antarctice.
Studiul consolidează necesitatea recunoașterii legale și a unei gestionări sporite a măsurilor de precauție, în special având în vedere creșterea continuă a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Pinguinii imperiali: o specie care va dispărea definitiv până în 2100
”Pinguinii imperiali trăiesc într-un echilibru delicat cu mediul lor, există o zonă numită Goldilocks, cu gheață marină”, a spus Jenouvrier. ”Dacă există prea puțină gheață, puii se pot îneca. Mai mult, călătoriile păsărilor pentru procurarea hranei devin prea lungi și dificile, iar puii pot muri de foame”.
Evenimentele extreme, așa cum au fost observate prin înregistrările prin satelit, amplifică declinurile proiectate prin studii anterioare.
Dacă emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească la niveluri similare cu cele actuale – provocând creșterea temperaturilor și reducerea gheții din Marea Antarctică – numărul populației de pinguini va scădea lent până în 2040, după care ar scădea cu o rată mult mai accentuată, pe măsură ce acoperirea cu gheață marină scade sub un prag utilizabil, specia fiind cvasi-extinsă deoarece 98% colonii vor dispărea până în 2100.