Rolul educației pentru mediu poate fi explicat la școală. Problema degradării mediului, schimbările climatice și poluarea sunt subiecte care, deși amenințătoare, sunt ignorate, independent de vârstă.
Administraţia Prezidenţială a lansat, la începutul acestui, an un grup de lucru privind educaţia pentru climă şi mediu.
Consilierul prezidențial Alexandra Bocşe a afirmat, în cursul zilei de joi, 9 septembrie, că, în octombrie, urmează să prezinte, în octombrie, un raport. Acesta va conţine şi un set de recomandări privind problema schimbărilor climatice, problemă care trebuie discutată și în învățământ.
Copiii nu trebuie doar să asimileze conţinut, ci să trebuie să contribuie, în mod activ, la rezolvarea problemelor de mediu
”În special, ne dorim o întărire a conţinutului referitor la schimbările climatice, prin abordarea temei la diferite discipline, aceasta în contextul şcolar. De asemenea, considerăm că este foarte important ca, atunci când vorbim de educaţie pentru climă şi mediu în şcoală, să fie un tip de educaţie proactivă. Copiii nu trebuie doar să asimileze conţinut. Trebuie să contribuie în mod activ, prin activităţile de învăţare, la protecţia mediului”, a spus consilierul prezidențial.
Educația înseamnă grijă, iar problema schimbărilor climatice trebuie abordată la școală
Scopul acestei inițiative este accesul la o educaţie proactivă pentru climă şi mediu. În cadrul conferinței „Climate Innovation Day„, Alexandra Bocşe a precizat că, dincolo de partea de educaţie, este importantă partea de cercetare şi inovare. Conferința a fost organizată de Impact Hub Bucharest.
”Anumite descoperiri să nu rămână la prototipuri de laborator. Este foarte important să putem să scalăm anumite produse. Produsele și serviciile verzi trebuie să fie accesibile unui număr cât mai mare de oameni”, a subliniat Alexandra Bocşe.
Potrivit acesteia, raportul grupului interguvernamental al ONU privind schimbările climatice arată că acestea au loc într-un ritm accelerat. Mai mult, iar efectele lor pot fi devastatoare.
Reprezentanta Administraţiei Prezidenţiale a precizat că raportul arată că există şi soluţii: reducerea emisiilor de dioxid de carbon în următorii doi ani.
De asemenea, este nevoie de tehnologii eficiente şi accesibile financiar chiar şi ţărilor în curs de dezvoltare.