22.8 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

Banul curge prin sângele familiei: 80% din angajații Romsilva sunt rude

Corupție și în Romsilva: 80% din angajații Romsilva sunt rude, iar direcțiile silvice au devenit adevărate afaceri de familie. Angajații ”protejează” mediul prin relații de rudenie, relații cu un anume partid și, paradoxal, sunt primii vânători.

Cumnați, cumetri, nași și veri, cu toții se regăsesc pe tabelele de plată Romsilva. E nevoie doar de o privire mai atentă pentru a reface arborele genealogic.

Ca în jocul acela, din copilărie, când trebuia să unim punctele pentru a obține o figură. Dacă încercăm să unim punctele de la Romsilva, imaginea va fi clară: nepotism.

Pe adresa unor instituții importante ale statului român, inclusiv Administrația Prezidențială, a ajuns în aceste zile o sesizare a unui grup de salariați de la Regia Națională a Pădurilor-Romsilva privind jaful și afacerile uriașe desfășurate de către angajații de la Romsilva sub oblăduirea directorului general Teodor Țigan, dar și a celor care au condus și conduc Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, menționează Puterea.ro.

În dulcele stil românesc, funcția se obține prin relația de rudenie

”Unele persoane conduse de interese străine de cele ale regiei sunt complet corupte”

Sursa citată precizează că în sesizare se menționează: ”în cadrul RNP lucrează, sub un conflit de interese total, un număr foarte mare de salariați care au activitate și la firme private de exploatare forestieră concurențiale sau care încheie contracte cu unitatea noastră”.

Banul curge prin sângele rudelor

Acesta este un element care compromite imparțialitatea și independența în luarea deciziilor. Sunt directorii de direcții silvice, directori economici, șefi de birouri, șefi de ocoale care conduc echipe de lucru formate din soți, copii, frați, cumnați, veri etc persoane care iau măsuri ce nu sunt în conformitate cu legea”, se precizează în sesizare.

Grupul de salariați care a sesizat jaful de la Romsilva susține că „desfășurarea activității în cadrul aceleiași unități cu rudele trebuie interzise pentru că direcțiile silvice au devenit adevărate afaceri de familie între soți ingineri și soții economiste”.

În același timp, „documentele interne întocmite de aceștia arată clar o mușamalizare a furturilor, o intimidare a angajaților corecți, trafic de influență, abuz în funcție și corupție pe toate nivelurile”.

Romsilva: o reputație pătată

Mai mult, se precizează în sesizare că Teodor Țigan reprezintă un personaj cu reputație pătată, vânător în timpul orelor de serviciu și autor al unor fapte penale.

Grupul de salariați de la Romsilva avertizează că „se urmărește prin externalizarea activității juridice înlăturarea oricărei forme de transparență a activității silvice, deși suntem în fața unui serviciu de interes public”.

Se încearcă și se reușește minimalizarea activității juridice, ca rezultat al implicării juriștilor atât la tragerea la răspundere penală a numitului Adam Crăciunescu, fost director general, a numitului Mihăilescu Gheorghe, fost director general” și totodată ,„se dorește descurajarea juriștilor în apărarea fondului forestier și instituirea omertei și în ceea ce privește actualul director general Teodor Țigan, personaj cu reputație pătată, vânător în timpul orelor de serviciu, autor al unor fapte penale privind licitațiile de lemn și altele”.

Șefia Romsilva și acolitul lui Ludovic Orban

Regia Națională a Pădurilor, instituție care ar fi trebuit să asigure viitorul naturii, este politizată, coruptă și înfrățită cu Partidul Național Liberal. Desigur, previzibil.

Mai mult, Teodor Țigan a fost propus director la Romsilva de către fostul premier, Ludovic Orban, la susținerea și recomandarea unui apropiat al lui Adriean Videanu, fiind garantat de PNL Arad, menționează Puterea.ro.

Și, pentru că un singur partid înseamnă doar o singură sursă de câștig, contractele au fost încheiate prietenos și fără discriminare: Teodor Țigan este prieten la cataramă cu fostul director PSD al Regiei Naționale a Pădurilor, Adam Crăciunescu.

Latest news
știri