13.6 C
București
vineri, 3 mai, 2024

Balastiera și „iazul piscicol” cu iz de groapă de gunoi, acum și la Oradea

Balastieră, sancţionată cu amendă în valoare de 70.000 lei pentru îngroparea de deşeuri

Pare o piesă demnă de teatrul absurd. Din păcate, departe de a fi așa, acesta este un nou caz de deșeuri îngropate ilegal, prezentat de Garda de Mediu Bihor. El readuce în atenție problema firmelor care par a folosi autorizațiile de amenajare a unor iazuri piscicole pentru a depozita deșeuri ilegal. 

Deșeuri îngropate ilegal, unde ar trebui să fie un iaz piscicol

Joi, 09 martie 2023, GNM Bihor a publicat pe pagina sa de Facebook un set de fotografii extrem de îngrijorătoare. Acestea înfățișează cantități imense de deșeuri care zac abandonate, pur și simplu, pe o porțiune largă de teren din municipiul Oradea – Episcopia. Fotografiile au fost făcute de către comisarii GNM la momentul unor verificări pe care le-au efectuat în teren. 

Foto: Garda Națională de Mediu Bihor

Operatorii economici implicați sunt înregistrați ca activând în domeniul extracţiei pietrişului şi nisipului, arată GNM. Aceștia efectuau lucrări de amenajare a unui iaz piscicol, spun comisarii. Metodele folosite de către constructori par desprinse dintr-un manual de construcții absurd. Conform acestuia, materialul de umplutură pentru construirea iazului ar trebui să fie compus din diferite categorii de deşeuri. Precis asta au și găsit la fața locului reprezentanții GNM. Și nu cantități infime, ci echivalentul a câtorva zeci de camioane pline de gunoaie.

Mixul de deșeuri descoperite a avut câte ceva pentru fiecare. Din amestec nu au lipsit masele plastice, cum ar fi ţevile de plastic și foliile. Anvelopele uzate au fost și ele prezente. Nu au lipsit din amestec nici deşeurile din construcţii, amestecate cu deşeuri reciclabile. Deşeurile de polistiren par a fi avut și ele un rol special în prepararea acestui agregat unic. Fără îndoială, amestecul inovativ i-a surprins destul de tare și pe comisarii GNM. Acești au „premiat” societatea comercială pentru „efortul depus” cu o… amendă -maximă posibilă- în valoare de 70.000 lei. Sancţiunile cu amendă sunt de la 30.000 lei la 45.000 lei, pentru persoanele fizice, şi de la 50.000 lei la 70.000 lei, pentru persoanele juridice. 

Foto: Garda Națională de Mediu Bihor

Cine ar fi știut că îngroparea deşeurilor este ilegală?!

Ei bine, orice agent comercial care activează în domeniul construcțiilor ar trebui să știe asta. Pe cei mai puțin familiarizați cu prevederile legale, reprezentanții GNM Bihor îi informează că îngroparea deşeurilor de orice fel este interzisă. Comunicatul acestora precizează: 

„Atragem pe această cale, atenţia persoanelor fizice şi juridice asupra modificărilor apărute recent în Ordonanţa de Urgenţă 92/2021art. 20 astfel:

(3) Abandonarea, aruncarea, precum şi ascunderea deşeurilor sunt interzise.

(4) Eliminarea, deţinerea, păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop sunt interzise.

(5) Se interzice incendierea oricărui tip de deşeu şi/sau substanţă sau obiect.

(6) Îngroparea deşeurilor de orice fel este interzisă.”

Din păcate, nu este singurul caz de acest fel constatat în județul Bihor, precizează comisarii. Aceștia au descoperit cazuri similare, de deșeuri îngropate ilegal,  în cursul anilor anteriori. Mai multe balastiere au fost folosite, spun ei, pentru abandonarea și îngroparea diverselor tipuri de deșeuri. Destinația finală a acestora a fost, în fiecare dintre aceste cazuri, amenajarea de iazuri piscicole. 

Foto: Garda Națională de Mediu Bihor

Legislația defectuoasă lasă loc pentru contaminarea mediului cu deșeuri îngropate ilegal

Acest caz vine să confirme descoperirile făcute de reporterii Pro TV, în 2021. Ca parte a anchetelor emisiunii „România, Te iubesc!” , aceștia investigaseră situația  zonei protejate Blahnița.  Situl NATURA 2000 se află pe malul Dunării, în  zona satului Ostrovul Corbului,  județul Mehedinți. 

Aici săpau de zor, au descoperit reporterii Pro TV, de mai bine de 10 ani, societăți comerciale care cumpăraseră terenuri. Aceștia erau marii asfaltatori din zonă. Fiecare dintre ei aleseseră un perimetru  în care au declarat că vor face iazuri piscicole. Statul român permisese această activitate, în ciuda statutului de arie protejate, în numele agrementului. Bălțile și lacurile de dimensiuni mari, destinate turismului și pescuitului, erau, însă, doar un paravan pentru a exploata agregate minerale de la adâncimi foarte mari. Legislația are tot felul de scăpări prin care se poate interveni pentru a scoate nisip și pietriș din zonele, teoretic, cu restricții. Tertipuri pe care le recunosc oficialii care autorizează excavările”, arătau reporterii.

Octavian Berceanu, fost comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, declarase, atunci, pentru Pro TV: De multe ori găsim amenajări piscicole doar pe hârtie, în realitate nu sunt aceste amenajări piscicole. Este un paradox al managementului ariilor protejate.” 

Dragoș Tarniță, șef serviciu autorizări Agenția pentru Protecția Mediului Mehedinți, făcuse și el, următoarele declarații:E o găselniță în lege, pentru a exploata mai jos decât permite legea. E fundul Dunării și e un nisip spălat, e curat și e mult. E zona protejată, sunt restricții, dar nu pentru așa ceva. În 2012, când zona era coordonata de WWF, aceștia s-au opus pentru a nu se mai da aceste avize, doi investitori au acționat în judecată și au câștigat, am fost obligați să permitem aceste investiții.” 

La Bihor, în absența statutului de arie protejată, se pare că agenții comerciali responsabili un considerat că lipsește un acel ceva special din combinație. Un ingredient care promite o rețetă dezastruoasă pentru viitorul mediului: deșeuri. Deșeuri îngropate ilegal.  

Latest news
știri