17.8 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

Pericolele depozitelor de deșeuri neconforme. Cum afectează Mediul și sănătatea publică

Gestionarea deșeurilor devine din ce în ce mai dificilă

ȘtireaVerde continuă să analizeze factorii care afectează Mediul și sănătatea publică. În toată lumea, se vorbește despre reducerea poluării și soluții eficiente pentru gestionarea deșeurilor, însă, practica depășește nivelul autorităților.

Specialiștii în Mediu susțin că singura metodă pentru a nu ne lăsa „invadați de gunoaie” este ca deșeurile să ajungă într-o stație de reciclare, unde sunt tratate corespunzător pentru reciclare sau reutilizare. Cu toate acestea, multe deșeuri și gunoaie menajere se acumulează în depozitele de deșeuri ilegale.

Depozitele de deșeuri trebuie să asigure depozitarea pe o perioadă nedeterminată, în condiții de plină siuranță pentru Mediu și sănătatea oamenilor. Concret, trebuie să nu contamineze solul, apa sau să declanșeze transmiterea bolilor.

Depozite de deșeuri conforme vs depozite de deșeuri nelegale

Este important să cunoaștem diferența dintre depozitele de deșeuri conforme și depozitele de deșeuri ilegale, întrucât responsabilitatea față de Mediu aparține fiecărui cetățean, nu doar autorităților.

Depozitele conforme o impermeabilizare totală a solului, precum și conducte pentru colectarea biogazului și sisteme de drenare a levigatului generat de descompunerea deșeurilor. În funcție de tipul de deșeuri stocate în acestea, depozitele de deșeuri controlate pot fi depozite de deșeuri inerte (deșeuri care nu suferă transformări chimice, fizice sau biologice, cum ar fi molozul), depozite de deșeuri nepericuloase (deșeuri municipale, reziduale) și depozite de deșeuri periculoase (deșeuri toxice pentru Mediu).

Potrivit specialiștilor în protecția Mediului consultați de noi, depozitele de deșeuri ilegale nu au niciun fel de control sau siguranță pentru Mediu, pentru sănătatea publică. Acestea reprezintă surse majore de contaminare și afectează grav Natura și sănătatea oamenilor. Scurgerea levigatului(n.r. deșeurile putrezite), îngroparea deșeurilor periculoase, folosirea unor stații de captare a gazului în mod necorespunzător înseamnă: sol și ape afectate, poluate, miros pestilențial care provoacă: dureri de gât, strănut, reacții alergice, disconfort al nasului, al tuturor căilor respiratorii. De altfel, medicii ORL au explicat cum ne afectează poluarea. Puteți(re)citi aici.

Totodată, gropile de gunoi neconforme provoacă creșterea directă a numărului de animale care transmit boli.

Cum recunoaștem un depozit de gunoi legal

În toată lumea, există legislație pentru depozitarea gunoiului, însă, sunt state, printre care și România care nu respectă aceste prevederi. Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement din cauza gropilor de gunoi ilegale din România, lucru pe care ȘtireaVerde l-a detaliat. Astfel, nu este greu de detectat un depozit de deșeuri care respectă regulie de protecție a Mediului

În primul rând, este curat. Da, trebuie să fie curat în locul în care se depozitează gunoiul. Perimetrele depozitelor de deșeuri legale sunt curate și lipsite de vegetație, cum ar fi tufișuri, copaci, ziduri etc.

Accesele sunt marcate. Depozitele legale au acces marcatt, permit intrarea și ieșirea vehiculelor și sunt perfect delimitate cu un gard periferic care împiedică accesul animalelor sau al persoanelor neautorizate.

Servicii, infrastructuri, tehnologie. Toate depozitele de deșeuri controlate au cântare pentru a cunoaște cantitatea de deșeuri pe care o depozitează companiile de salubritate. Nu trebuie să se facă rabat de la acest lucru, întrucât un depozit de gunoi legal va avea grijă la cantitatea de gunoi pe care o cuprinde.

Sisteme de drenare a apelor pluviale. Depozitele legale au canale care împiedica stagnarea apei de ploaie în depozitul de deșeuri.

Ecran de protecție vizuală. Toate depozitele de deșeuri conforme ar trebui să dețină o barieră ecologică formată din sol și copaci pentru a reduce impactul vizual al depozitelor de deșeuri.

Sistem pentru colectarea și tratarea levigatului și a gazelor (biogaz). Toate depozitele de deșeuri legale au, de asemenea, o mică instalație de tratare a deșeurilor. Potrivit ultimelor date publice, România are 44 de depozite de deșeuri neconforme, iar situația din Capitală pare cea mai gravă. Singurul depozit de gunoi funcțional, „Vidra” a fost amendat de autorități pentru mai multe nelegalități și are zeci de procese pe rol cu autoritățile locale din cauza tarifelor practicate.

Citește și: Gestionarea deșeurilor din Capitală, între probleme tehnice, legislative și lamentări: Primarul Sectorului 6 București cere Comisiei Europene să „înțeleagă” neputința administrativă din România

spot_img
Latest news
știri