21.7 C
București
luni, 6 mai, 2024

Florile de primăvară înfloresc cu săptămâni bune mai devreme decât acum câteva decenii

Perioada de înflorire al florilor a fost decalată cu câteva săptămâni, a constatat o cercetare făcută în Spania.

Florile de primăvară înfloresc datorită unor indicii de mediu, cum ar fi schimbările de temperatură și creșterea nutrienților și a apei, potrivit Science Alert.

În Parcul Național Doñana, în SV-ul Spaniei, acele condiții ideale de înflorire se petrec cu câteva săptămâni mai devreme. Datorită creșterii temperaturilor medii de doar un singur grad Celsius și a minimelor cu 2°C mai mari decât de obicei, flora parcului are impresia că este prima săptămână a lunii mai când, în realitate, este încă mijlocul lunii aprilie.

Există peste 875 de specii de plante indigene în parc. Printre ele se numără levănțica, rozmarinul, cimbrul, garoafa, oleandru și ienupărul.

Având acces la date de înflorire de 35 de ani pentru 51 de specii de plante, cercetătorii de la Universitatea din Sevilla din Spania și Universitatea de Stat din São Paulo din Brazilia au reușit să urmărească perioada de vârf de înflorire a comunității. Ea se petrece din ce în ce mai devreme în fiecare an. În prezent atinge vârful cu 22 de zile mai devreme decât s-a înregistrat pentru prima dată, în anii 1980.

Florile de primăvară înfloresc mai devreme

Din cauza schimbărilor climatice, arată cercetarea, multe dintre plantele din Parcul Național Doñana și-au ajustat ritmurile biologice.

80% dintre speciile de flori din acest studiu au început să înflorească mai devreme în sezon.

Rozmarinul și-a schimbat cel mai mult înflorirea dintre toate speciile studiate, acum înflorind cu 92 de zile mai devreme. Nu este o schimbare egală pentru toate speciile.

Parcul Național Doñana se învecinează cu strâmtoarea Gibraltar. Mlaștinile sale extinse oferă o locație cheie de escală pentru speciile care se deplasează sezonier între Europa și Africa. Aceasta înseamnă că orice schimbări în cadrul acestui ecosistem ar putea avea efecte de flux care ajung până în Europa de Nord și Africa de Sud.

Așadar, condițiile ideale de înflorire au loc mai devreme, iar florile își răspândesc petalele mai devreme.

Latest news
știri