17.7 C
București
miercuri, 18 septembrie, 2024

Noua legislație europeană privind emisiile provenite din ferme. Ce se întâmplă cu porcii și păsările de carne

Uniunea Europeană a revizuit legislația privitoare la emisiile industriale.

Uniunea Europeană a reviuit legislația privitoare la emisiile industriale. Aceasta se extinde la mai multe ferme de animale decât versiunea inițială, potrivit Euractiv.

Directiva se aplică pentru „cele mai poluante ferme de porci și păsări de curte”. Denumită IED 2.0, aceasta vizează fermele responsabile pentru aproximativ 30% din emisiile de amoniac din UE.

Legislația a stârnit controverse în rândul organizațiilor agricole și al partidelor politice de dreapta. Acestea s-au opus reglementării fermelor în conformitate cu aceleași standarde ca și sectoarele industriale precum gigafabricile de baterii și oțelăriile.

Noua legislație europeană privind emisiile provenite din ferme. Ce se întâmplă cu porcii și păsările

Măsurile se aplică fermelor de porci cu peste 350 de unități de animale, aproximativ echivalentul a 1.100 de porci adulți sau 700 de scroafe pentru reproducție.

Producția ecologică de porci și fermele extinse nu intră sub incidența acestei directive. Anterior, regulile reglementau doar fermele cu peste 2.000 de porci și 750 de scroafe.

Pragul pentru păsări rămâne la 280 de unități de animale sau 40.000 pui de carne. Cu toate acestea, fermele producătoare de ouă se confruntă acum cu reglementări mai stricte, începând de la 21.400 de găini ouătoare.

Inițial, Comisia Europeană a propus și includerea vitelor în legislație. Parlamentul European a exclus însă din textul final, în timpul negocierilor cu statele membre UE.

Cu toate acestea, Comisia va raporta cu privire la combaterea poluării din fermele de vaci, care reprezintă 50% din emisiile de metan ale UE și 25% din emisiile sale de amoniac, până la sfârșitul anului 2026.

Directiva revizuită permite țărilor UE să aplice un „regim de reglementare mai ușor” pentru fermieri. În plus, noua lege include și dreptul oamenilor de a solicita despăgubiri pentru prejudiciile sănătății cauzate de „poluarea ilegală”.

De asemenea, autoritățile pot suspenda fermele neconforme, dar activitățile necesare pentru îngrijirea animalelor trebuie să continue să asigure bunăstarea acestora.

Regulile urmează să fie adoptate în termen de 2 ani de la intrarea în vigoare a IED 2.0 (adoptată la 4 iulie 2024)

Fermierii în cauză vor avea la dispoziție o perioadă lungă de tranziție pentru a se adapta, deoarece noile Reguli de funcționare vor deveni aplicabile cel mai devreme între 2030-2032, în funcție de dimensiunea fermei.

spot_img
Latest news
știri