11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

Descoperire remarcabilă în Norvegia. Independența alimentară și energetică a Europei poate fi garantată

Un zăcământ uriaș de fosfat a fost descoperit în Norvegia.

O companie minieră norvegiană susține că a descoperit un zăcământ uriaș de rocă fosfatică care ar putea alimenta necesarul mondial de baterii și energie solară pentru următorii 50 de ani, anulând ceea ce a fost descris anterior drept o „bombă cu ceas”. Fosfatul este o parte integrantă a impulsului global pentru sursele regenerabile. În plus, el este un ingredient cheie în îngrășăminte, conform IFL Science.

Norge Mining a susținut că zăcământul ar putea conține cel puțin 70 de miliarde de tone de fosfat. Acest lucru îl face comparabil cu toate celelalte surse globale confirmate la un loc (aproximativ 72 de miliarde de tone). Următorul zăcământ ca mărime este în Maroc. Apoi urmează China (3,2 miliarde de tone), Egipt (2,8 miliarde de tone) și Algeria (2,2 miliarde de tone).

Fosfatul se tranzacționează în prezent la aproximativ 345 de dolari pe tona metrică. Astfel, depozitul din Norvegia ar putea valora aproximativ 24 de trilioane de dolari. În plus, acesta putea contribui la reducerea dependenței Europei de alte națiuni. Cererea pentru un mineral vital ar putea fi satisfăcută pe întreg continentul european.

UE a confirmat descoperirea și a susținut că este o „știre excelentă”. Zăcământul va ajuta la implementarea Legii materiilor prime critice. Aceasta urmărește să atenueze riscurile de aprovizionare cu materiale importante. Cu incertitudinea în relațiile dintre SUA, UE, Rusia și China, asigurarea aprovizionării cu îngrășăminte este incredibil de importantă.

Zăcământ de fosfat descoperit în Norvegia

„Credem că fosforul pe care îl putem produce va fi important pentru Occident. El feră autonomie”, a declarat Michael Wurmser, fondatorul Norge Mining, pentru EURACTIV.

Utilizarea principală a fosforului este în îngrășăminte, aproximativ 90% din aprovizionarea globală fiind destinată acestei utilizări. Cu toate acestea, este folosit și în electronicele din ce în ce mai răspândite, cum ar fi bateriile, energia solară și cipurile de calculator. Pe măsură ce lumea face eforturi pentru producția de energie regenerabilă, asigurarea aprovizionării cu materiale cheie va deveni o prioritate ridicată pentru națiuni.

Depozitul descoperit în Norvegia ar putea asigura nevoile lumii timp de zeci de ani, odată ce este valorificat. De asemenea, amenințarea fosfogedonului devine irelevantă pentru următoarele decenii.

spot_img
Latest news
știri