Animalele, din ce în ce mai afectate de încălzirea globală

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Animalele își schimbă forma pentru a face față schimbărilor climatice, potrivit unui studiu recent, citat de BBC. Speciile de animale cu sânge cald evoluează și dezvoltă un cioc mai mare, picioare sau urechi mai mari, pentru a-și regla temperatura corpului, pe măsură ce planeta se încălzește, precizează Digi 24.

În cadrul unui studiu, oamenii de știință au avertizat că animalele nu fac față schimbărilor climatice. Prin urmare, intervin numeroase schimbări fiziologice.

E timpul să recunoaștem că și animalele trebuie să se adapteze acestor schimbări”, a spus autoarea studiului, Sara Ryding, de la Universitatea Deakin.

Animalele nu-și mai pot controla temperatura corpului. Prin urmare, intervin schimbările fiziologice care duc la moartea necuvântătoarelor

Speciile din zonele cu climat cald au evoluat. Prin urmare, animalele dezvoltă un cioc mai mare sau urechi mai mari. Aceste schimbări reprezintă doar o modalitate de a elimina căldura mai ușor.

O aripă, ureche sau cioc mai mare în raport cu dimensiunea corpului le oferă animalelor mici o suprafață mai mare prin care să elimine excesul de căldură, mai arată studiul.

Un exemplu este papagalul australian, care are, în prezent, ciocul cu între 4% și 10% mai mare decât îl avea în 1871. Acest fapt se explică prin  creșterea temperaturilor în timpul verii, de-a lungul anilor.

Deși aceste adaptări pe care le suferă speciile sunt destul de mici în prezent, Sara Ryding spune că ele ar putea deveni mai pronunțate pe măsură ce planeta se încălzește.

Unele specii se pot adapta, în timp ce altele sunt condamnate la dispariție

Extremitățile mai proeminente, cum sunt urechile, este de așteptat să se mărească, așa că e posibil să ajungem să avem elefanți Dumbo în viitorul nu foarte îndepărtat”, a mai explicat autoarea studiului.

Conform studiului, modificările corporale nu înseamnă că animalele fac față schimbărilor climatice. Înseamnă că evoluează pentru a supraviețui acestora. Totuși, nu se știe sigur care sunt celelalte consecințe ale acestor schimbări. Nu se știe nici dacă toate speciile sunt capabile să se schimbe pentru a supraviețui.

Schimbările climatice pe care le-am provocat pun o mare presiune asupra animalelor. Unele specii se vor adapta, iar altele nu”, a mai spus Sara Ryding.