11 C
București
duminică, 5 mai, 2024

52 de organizații neguvernamentale solicită crearea unui program național de administrare a malurilor râurilor

Mai Mult Verde: ”Lipsa infrastructurii de colectare a deșeurilor, precum și slaba informare a populației cu privire la managementul deșeurilor conduc la depozitarea deșeurilor pe malurile nesupravegheate ale Dunării”

Asociația Mai Mult Verde, alături de 51 de organizații neguvernamentale, adresează Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor o scrisoare deschisă, cerând instituirea unui program național pentru gestionarea malurilor râurilor, în scopul curățării cursurilor de apă și dezvoltării unei infrastructuri de colectare a deșeurilor din natură.

Implementarea acestui program național ar trebui supravegheată de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului și realizată cu sprijinul autorităților publice locale, care ar urma să fie finanțate din Fondul pentru Mediu

Prin intermediul proiectelor anterioare, Asociația Mai Mult Verde a identificat numeroase depozite ilegale de deșeuri, în special în zona Dunării și a afluenților săi, observând că autoritățile publice locale, responsabile legal pentru salubrizare, nu dispun de capacitatea necesară pentru a gestiona această situație.

Dunărea străbate 12 județe din România și 143 de unități administrative teritoriale, majoritatea fiind zone rurale, iar malurile fluviului fiind departe de zonele rezidențiale.

Din cauza geografiei bazinului sudic al Dunării și a caracterului său inundabil, malurile nu sunt considerate responsabilitatea unităților administrative teritoriale și nu li se alocă fonduri pentru monitorizarea și curățarea lor.

În plus, Apele Române, entitatea principală responsabilă pentru gestionarea apelor la nivel național, nu are responsabilitatea curățării apelor, iar deșeurile grosiere nu sunt incluse în lista principalilor poluanți conform Anexei 6 a Legii Apelor.

Deșeurile rămân subacvatice sau sunt abandonate pe maluri, fără a afecta direct calitatea apei, și sunt practic ignorate de cei însărcinați cu gestionarea lor în prezent.

Mai Mult Verde: ”Primăriile locale, în special cele din mediul rural, nu au capacitatea fizică și economică să deruleze proiecte de monitorizare și de salubrizare a malurilor apelor”

În momentul de față fenomenul este complet ignorat și în ultimii ani a căpătat o amploare mare. Lipsa infrastructurii de colectare a deșeurilor, precum și slaba informare a populației cu privire la managementul deșeurilor conduc la depozitarea deșeurilor pe malurile nesupravegheate ale Dunării. Acestea trebuie folosite sustenabil, pentru ecoturism, să aducă beneficii atât comunităților locale cât și biodiversității, profund afectată de poluarea necontrolată cu deșeuri”, a transmis Loredana Pană, expert advocacy Mai Mult Verde.

Latest news
știri