Noile legi adoptate de guvernul scoțian pentru a stopa vânătoarea cu ajutorul câinilor încep să aibă efectul scontat. Cluburile scoțiene de profil se închid, spre ușurarea activiștilor din domeniul protecției animalelor, dar și a populației largi.
Vânătoarea mamiferelor cu ajutorul câinilor, subiect de controversă
Vânătoarea de vulpi a fost subiect de cotroversă pentru multe decenii, în Marea Britanie. Vânătorii o consideră o parte importantă a moștenirii locale. Activiștii pentru drepturile animalelor o văd, însă, ca pe un sport crud și inutil. Sprijinul publicului larg pentru interzicerea vânătorii a rămas extrem de puternic. În 2017, un sondaj a arătat că 85 la sută dintre britanicii intervievați au declarat că acest tip de vânătoare trebuie să continue să fie interzis.
Vânătoarea mamiferelor cu ajutorul câinilor este interzisă în Scoția încă din 2002, iar în Marea Britanie, din 2004. Cu toate acestea, cu ajutorul unor lacune în legislație, partidele de vânătoare de vulpi cu ajutorul câinilor au continuat. Vânătorii de vulpi au abuzat, de exemplu, de posibilitatea de a vâna folosind urme puse de om (sub forma urinei de vulpe). Puși sub condamnare pentru partide sângeroase de vânătoare, aceștia au folosit cu spor prevederile legii existente. Luarea urmei reale a unor vulpi de către câinii folosiți nu fusese ceva ce au preconizat, susțineau ei, conform Plant Based News.
Activiștii de mediu de la League Against Cruel Sports (LACS – „Liga Împotriva Sporturilor Crude”) au adunat probe împotriva vânătorilor.Acestea au ilustrat caracterul devastator al partidelor de vânătoare asupra mediului. Ele au arătat și impactul imens al acestora asupra localnicilor, a liniilor de tren și drumurilor. Au fost înregistrate și nenumărate incidente de hărțuire a animalelor domestice și de companie.
Legea „Vânătorii cu Câini”, adoptată pentru a acoperi lacunele din legislația existentă
Pentru a acoperi lacunele existente, care permiteau abaterile de la lege, Scoția a introdus, la începutul lui 2023, Legea „Vânătorii cu Câini”. Aceasta a intrat în efect la începutul săptămânii trecute. Ea interzice vănarea și uciderea mamiferelor sălbatice cu ajutorul haitelor de câini, cu excepția unor cazuri particulare.
La scurt timp după anunț, clubul Fife Foxhounds și-a încetat activitatea. Acesta a fost desființat pe considerente financiare, au declarat reprezentanții săi.
I-a urmat exemplul unul dintre cele mai vechi cluburi de vânătoare cu vulpi din Scoția. Clubul The Lanarkshire and Renfrewshire Foxhounds s-a desființat, și el, după 252 de ani de activitate. Acesta tocmai a anunțat că și-a ținut ultima întâlnire, conform publicației Glasgow Live. Nici o vulpe nu a fost ucisă cu ocazia acesteia, spun reprezentanții clubului. Aceștia au mulțumit, public, susținătorilor, dar și fermierilor pe pământul cărora și-au desfășurat activitatea.
Organizațiile anti-vânătoare au salutat implementarea proiectului de lege. „Această știre istorică este o victorie uriașă pentru fauna sălbatică, localnicii împotriva vânătorii și, desigur, sabotorii de vânătoare”, a spus grupul de saboteuri Glasgow Hunt Sabs, pe site-ul său, citat de CNN.