21.3 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

Prețul gazelor și al benzinei ar putea crește din 2027, spun experții.

Parlamentul European nu poate oferi garanții cu privire la menținerea prețurilor la un anumit nivel.

Din 2027, benzina, motorina, gazul de încălzire ar putea fi cu mult peste limita de 45 de euro pe care o urmăresc instituțiile UE. Asta spun experții, acuzând parlamentarii pentru crearea așteptărilor false. În acest sens Parlamentul European este programat să voteze reforma pieței UE de carbon, care a fost convenită între instituțiile UE în decembrie 2022. Potrivit proiectului de lege, un al doilea sistem de comercializare a certificatelor de emisii pentru clădiri și transport rutier urmează să înceapă. În întreg blocul din 2027, ceea ce va crește prețurile la combustibilii fosili pentru încălzire și conducere. Măsura vine alături de un nou „Fond pentru clima socială” de 87 de miliarde de euro, care are ca scop atenuarea impactului asupra celor mai sărace gospodării.

Prețul este determinat de cerere și ofertă

Instituțiile UE își propun să limiteze noul preț al carbonului la maximum 45 EUR pe tonă de emisii de CO2. Ceea ce echivalează cu o suprataxă de 10 cenți pe litru de benzină și 12 cenți pe litru de motorină. Dar, potrivit experților, acest preț poate fi depășit, deoarece mecanismul de amortizare a prețului inclus în lege nu poate garanta că prețul nu va crește. „Practic, totul este posibil în ceea ce privește prețurile”, a spus Michael Pahle, expert în piețele de carbon la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic (PIK). „Nu se poate spune că mecanismul suplimentar de stabilitate a prețurilor poate garanta de fapt că prețul nu va depăși acest nivel”, a spus el pentru EURACTIV, referindu-se la maximul de 45 de euro citat de factorii de decizie. „Asta nu înseamnă că va trece cu siguranță prin acoperiș”, a adăugat Pahle. „Dar tocmai pentru că știm atât de puține despre formarea prețurilor în noul ETS, este la fel de posibil să avem prețuri foarte mici, precum și prețuri foarte mari.”

Niciun preț nu este garantat

În practică, un preț de piață de peste 45 EUR pe tonă de CO2 ar determina eliberarea de cote suplimentare pe piața carbonului. Din așa-numita rezervă de stabilitate a pieței, pentru a alinia mai bine oferta cu cererea. Cu toate acestea, având în vedere că doar 20 de milioane de certificate suplimentare ar fi eliberate. În timp ce cantitatea totală de emisii pe an acoperită de schemă este de aproximativ 1.000 de milioane de tone de CO2. „Acest lucru nu va reduce prețul în mod decisiv dacă există o presiune ascendentă”, a spus Flachsland. Astfel, un preț maxim de 45 de euro nu a fost în niciun caz garantat, a spus Flachsland.

spot_img
Latest news
știri