20.8 C
București
duminică, 19 mai, 2024

Au fost descoperite roci din plastic și în China. Se propune recunoașterea unei noi epoci geologice, Antropocenul

Cercetătorii au descoperit „roci din plastic”, probabil formate din saci și alte deșeuri, într-un pârâu de apă dulce din China, conform Nature. Reamintim că astfel de roci au mai fost descoperite, de curând, și pe o insulă din Oceanul Atlantic.

În China se pare că peliculele subțiri ale deșeurilor de plastic au fost legate chimic de roci.

„Oamenii din secolul al XX-lea și al XXI-lea creează noi formațiuni geologice”, a spus Deyi Hou, cercetător la Universitatea Tsinghua din Beijing. Hou și colegii săi au găsit pietrele acoperite cu folie de plastic lângă un pârâu din orașul Hechi, China.

Cercetarea a fost publicată în Environmental Science and Technology și este prima care consemnează legături chimice între plastic și roci. Plasticul a provenit din gunoiul s-a acumulat de-a lungul cursului apei. Majoritatea deșeurilor au fost reprezentate de folii de polipropilenă și folii de polietilenă.

Cercetătorii au analizat rocile din plastic folosind instrumente spectroscopice și au văzut că atomii de carbon de la suprafața polietilenei erau legați chimic de siliciul din rocă cu ajutorul atomilor de oxigen. Hou spune că această legătură ar fi putut fi determinată de lumina ultravioletă a Soarelui. De asemenea, activitatea metabolică a unei comunități de microbi care trăiesc pe rocile din plastic ar fi putut influența procesul. Particulele de polipropilenă au părut să fie legate de roci mai mult prin forțe fizice decât prin legături chimice.

Rocile din plastic, pericol pentru mediu

Pe lângă faptul că influențează geologia Pământului, rocile de plastic pot polua mediul cu mircoplastice. Aceste fragmente de plastic pot fi transportate pe distanțe lungi prin atmosferă și oceane. Ele pot pătrunde în țesuturile plantelor și pot fi confundate cu hrana de către animale, inclusiv de pești și păsări. Pentru a vedea cât de mult microplastic ar fi generat rocile pe care le-au găsit, Hou și colegii săi au desprins părți din acestea și le-au expus la cicluri umed-uscat în laborator, pentru a imita condițiile de mediu. Cercetătorii au raportat că ratele de generare a microplasticului sunt mult mai mari decât cele care provin din aruncarea plasticului în gropile de gunoi, apa de mare și sedimentele marine.

Gerson Fernandino, om de știință la Universitatea Federală Rio Grande do Sul din Porto Alegre, Brazilia, spune că cercetarea lui Hou este intrigantă, dar că nu este clar dacă complexele plastic-rocă reprezintă cu adevărat un nou tip de interacțiune dintre materialele plastice și roci. Chiar și așa, spune Fernandino, complexele sunt primele de acest fel care s-au format într-un ecosistem de apă dulce . Majoritatea studiilor anterioare au analizat modul în care plasticul interacționează cu materialele din gropile de gunoi sau din zonele marine. Fernandino adaugă că rezultatele „îmbogățesc discuția despre materialele plastice care interacționează cu procesele geologice”. Acesta a subliniat că rezultatele actuale sunt doar preliminare.

O nouă perioadă geologică

Hou recunoaște că cercetările sale de până acum s-au bazat pe doar patru mostre. Echipa continuă să caute mai multe exemple de interacțiuni între plastic și ecosistem pentru a efectua mai multe studii.

Geologii vorbesc deja despre modul în care oamenii au influențat structura geologică a Planetei, după jumătatea secolului al XX-lea. Unii susțin că această schimbare ar trebui recunoscută ca o nouă epocă geologică, Antropocenul. În următoarele câteva săptămâni, Anthropocene Working Group, un comitet de oameni de știință format de Comisia Internațională de Stratigrafie, va vota care loc de pe Pământ marchează începutul acestei perioade geologice.

spot_img
Latest news
știri