Braconajul ar putea fi pedepsit cu până la 8 ani de închisoare, conform unei noi legi, depuse în cursul zilei de ieri, în Parlamentul României.
După o interdicție a pescuitului sturionilor, interdicție care a durat aproximativ 15 ani, în Dunăre au apărut primii pui de morun sălbatic, pescarii profesioniști confirmând fenomenul.
Prezența speciei reprezintă un rezultat al prohibiției, iar legea depusă în Parlament urmărește înmulțirea stocurilor de sturioni.
Prohibiția la sturioni a început încă din anul 2006
Conform analizelor efectuate, în urmă cu 100 de ani, în țara noastră erau capturate anual aproximativ 10.000 de exemplare de nisetru. Cu toate acestea, numărul a scăzut îngrijorător, pescarii raportând doar 28 de exemplare în decursul anului 2004.
România a instituit prohibiția la sturioni în 2006, pentru o perioadă de 10 ani. În 2016, a fost prelungita cu încă cinci, iar anul acesta restricțiile au fost date pe termen nedeterminat, precizează Știrile Pro Tv.
Tudor Ionescu, Centrul de Biodiversitate Acvatică: ”Puii au între două și trei luni de zile. Ei se îndreaptă spre Marea Neagră acum, unde vor sta între 14 și 20 de ani, până ating maturitatea sexuală și până o să revină în Dunăre să se reproducă pentru prima oară”.
Braconajul, pedepsit cu până la 8 ani de închisoare: Delta Dunării e împânzită de plase montate ilegal
Sursa citată mai precizează că aproape 650.000 de exemplare au fost eliberate în apă de-a lungul timpului în cadrul unor populări organizate. Un nisetru introdus în Dunăre a fost capturat recent și eliberat. Puii introduși în Dunăre vor ajunge, însă, să se repoducă, cel mai devreme, peste cinci ani. În tot acest timp, braconierii acționează nestingheriți. Autoritățile din Deltă găsesc kilometri de plase montate ilegal în care se prinde și sturion. Braconajul va fi pedepsit cu închisoarea în scurt timp. O nouă Lege a Pescuitului a fost depusă la Senat.
Alexandru Kocsis, inițiator al legii, a declarat că au fost mărite amenzile de cinci ori pentru pescuitul electric. ”În trecut, infracțiunea se pedepsea cu amendă sau închisoare de la 6 luni la doi ani. Noi am mărit de la 5 la 8 ani de închisoare”.