Reactoarele nucleare mici (SMR) au fost aprobate după un vot cu largă majoritate dat în Parlamentul European. Votul a avut loc pe 12 decembrie, aducând Europa cu un pas mai aproape de energie accesibilă și abundentă, conform European Conservative.
Rezoluția adoptată solicită Comisiei Europene să creeze și să finanțeze o strategie industrială specifică pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR). Concomitent, se colicită Consiliului să „demonstreze un angajament ferm” față de implementarea cu succes a tehnologiei în UE.
După cum am raportat anterior, SMR reprezintă o tehnologie nouă, inovatoare, care se realizează mai rapid și mai ieftin. Tehnologia este mai rentabil de întreținut, are o amprentă mai mică asupra mediului și este mai sigură decât tehnologia nucleară tradițională.
Dându-și seama că obiectivele prea ambițioase ale UE de reducere a emisiilor de carbon nu pot fi atinse numai prin surse regenerabile, PPE de centru-dreapta a prezentat o inițiativă pentru a sprijini desfășurarea energiei nucleare inovatoare în toată Europa. Propunerea a câștigat rapid sprijinul conservatorilor (ECR și ID) și chiar al liberalilor (Renew) în Parlament.
„Deodată, în cele din urmă, am recunoscut cât de important este să vorbim despre securitatea energetică”, a explicat raportorul dosarului SMR, europarlamentarul Franc Bogovič (PPE).
Într-adevăr, UE a neglijat energia nucleară pentru o lungă perioadă de timp, a spus Bogovič. Totuși, pandemia și războiul din Ucraina au făcut ca Bruxelles-ul să realizeze că Europa are nevoie de orice sursă de energie cu emisii scăzute de carbon. De asemenea, aceasta trebuie să fie accesibilă, ecologică și competitivă. În cele din urmă, Europa a revenit pe „drumul cel bun”, a spus europarlamentarul.
Parlamentul European a aprobat reactoarele nucleare mici (SMR)
Rezoluția a fost adoptată cu 409 voturi pentru și 173 împotrivă, cu doar 31 de abțineri. Verzii și Stânga au votat aproape în totalitate împotrivă. Social-democrații (S&D) au fost mai împărțiți în această problemă. 2/3 din grupul socialiștilor au respins propunerea.
„Stânga este foarte dogmatică în acest sens”, a declarat europarlamentarul Rob Roos (ECR). El este unul dintre raportorii alternativi ai dosarului, pentru European Conservative, după rezoluția adoptată la nivel de comisie luna trecută.
„Ei preferă să spună că nu există criză climatică decât să spună că trebuie să folosim energia nucleară”, a adăugat el.
Deși votul este un pas important, vor mai dura ani până când reactoarele modulare mici vor fi operaționale în Europa. Estimările actuale ale industriei pun implementarea comercială a SMR-urilor la începutul anilor 2030, a menționat Bogovič. Mai întâi trebuie îndeplinite multe condiții, deoarece dezvoltarea tehnologiei va necesita un cadru de reglementare european comun.
Sistemul de învățământ are, de asemenea, un rol important de jucat, atât în atragerea oamenilor către știința nucleară, cât și în a-i face pe tineri să înțeleagă că energia nucleară este fundamentală pentru decarbonizare, a spus Bogovič.
„Aceasta este legătura pe care trebuie să o aducem la nivel european”, a mai spus el.