0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

Păsările din Scoția, în declin din cauza schimbărilor climatice

Schimbările climatice și-au pus amprenta asupra teritoriului scoțian, unde populațiile diferitelor specii de păsări ba au scăzut, ba au crescut, ca urmare a efectelor climatice.

Unele dintre cele mai faimoase specii de păsări din Scoția, inclusiv iernucile și șoimii, sunt în declin ca urmare a schimbărilor climatice, a constatat un nou raport citat de The Guardian.

Studiul fost realizat de organismul public NatureScot. Acesta s-a concentrat pe populațiile de păsări cu reproducere terestră din Scoția între 1994 și 2022. Au fost găsite modificări semnificative ale numărului și speciilor de păsări care trăiesc în habitatele urbane, împădurite, montane și agricole. Cele mai multe modificări au fost legate exclusiv de criza climatică.

Unele specii și-au crescut populațiile din cauza verilor mai calde. Printre acestea se numără ciocănitoarea mare pătată, al cărei număr a crescut cu peste 500%. De asemenea, mugurarul și șergul au înregistrat fiecare o creștere de peste 50%.

Pentru unele păsări, potrivit NatureScot, Scoția devine un „refugiu climatic”. Temperaturile sale se apropie de cele preferate de speciile obișnuite cu mediile mai calde.

O astfel de pasăre este pitulicea fluierătoare, care din punct de vedere istoric se reproduce în Europa și migrează în sudul Africii în timpul iernii. Aceasta și-a crescut populația în Scoția cu peste 50% din 1994.

Unele specii, cum ar fi cinteza și coțofana, și-au dublat populațiile pe terenurile agricole din Scoția.

Păsările din Scoția, afectate de schimbările climatice

Populațiile altor specii au scăzut constant din anii 1990. Cocoșul de mesteacăn, vânturerul, cinteza și nagâțul s-au redus cu peste 50% din cauza unor factori. Printre aceștia se numără creșterea precipitațiilor vara, extinderea pădurilor și modificările practicilor de gestionare a terenurilor.

Scoicarul, cioara și ciocârlia de câmp se numără, de asemenea, printre speciile în declin. La fel ca și cocoșul de munte. Acesta are statut protejat în Scoția, dar care a fost aproape de dispariție de aproximativ 20 de ani. Se crede că scăderea sa este legată parțial de schimbarea temperaturilor și a tiparelor de precipitații. Doar patru dintre cele 66 de specii monitorizate au rămas stabile pe parcursul ultimilor 28 de ani.

Potrivit lui Simon Foster, analist de tendințe și indicatori NatureScot, clima este „unul dintre factorii cheie ai schimbării pentru păsările reproducătoare din Scoția”.

„Acest raport arată cum vremea de astăzi va afecta populațiile de păsări în anii următori”, a spus Foster.

Inițiative precum diversificarea pădurilor, schemele de restaurare a turbăriilor și munca fermierilor pentru crearea de noi habitate se numără printre acțiunile care trebuie intensificate în următorii ani pentru a inversa și a restabili aceste declinuri, a spus Foster.

spot_img
Latest news
știri