26 C
București
sâmbătă, 27 iulie, 2024

S-a terminat! Românii afectați de poluare nu se vor mai putea pensiona anticipat

Românii afectați de poluare nu vor mai putea beneficia de pensionare anticipată.

Noua lege a pensiilor va intra în vigoare la 1 septembrie 2024. Cu toate că peste tot se vorbește de creșterile substanțiale de venituri de care vârstnicii României vor beneficia, vor exista români care o dată cu toamna acestui an nu se vor mai putea pensiona – cei afectați de poluare, potrivit Observatorul Prahovean.

Românii afectați de poluare au fost tăiați de la pensionarea anticipată în noua lege a pensiilor. De exemplu, în Prahova, 180 de cetățeni beneficiază în prezent de această prevedere.

Noua lege a pensiilor vine cu noi modificări pentru pensia anticipată. Aceasta se aplică cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv. De asemenea, se aplică și persoanelor care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv cu până la 5 ani.

Persoanele afectate de poluare, însă, nu se vor mai putea pensionat anticipat de la 1 septembrie. Acestea au beneficiat până în prezent de reducerea cu cel mult 2 ani înaintea îndeplinirii vârstei standard de pensionare.

În România, vârsta standard de pensionare este de 62, respectiv 65 de ani, pentru femei și bărbați. Până în ianuarie 2030 este prevăzut ca vârsta de pensionare pentru femei să crească la 63 de ani.

Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, iar stagiul minim de 15 ani. În 2024, numărul de pensionari din România se ridică la peste 4,7 milioane de persoane. Presiunea pe sistemul de pensii este cu atât mai mare cu cât natalitatea este în scădere, iar generațiile numeroase, precum cea a „decrețeilor“ se pregătesc de pensionare.

spot_img
Latest news
știri