11.3 C
București
vineri, 17 mai, 2024

Societatea civilă, apel pentru a salva Parcul IOR | Cum te poți implica

Societatea civilă trage un semnal de alarmă în ceea ce privește protecția spațiilor verzi din Parcul IOR din Capitală.

Situația gravă în care se află Parcul I.O.R., mai ales cele 12 hectare afectate de procesul de retrocedare ilegală, incendiere premeditată (5 incendii în 3 săptămâni), otrăvire și distrugere, ne-a îndemnat să reacționăm și să cerem oprirea acestor acțiuni distructive care amenință patrimoniul nostru natural și cultural.

Din nefericire, suntem martorii unor manifestări alarmante de rea voință și corupție care pun în pericol spațiile verzi neprețuite ale capitalei. Aceste retrocedări ilegale și demersuri distructive nu afectează doar Parcul I.O.R., ci pot crea un precedent periculos pentru alte parcuri din București, subminând astfel calitatea mediului și calitatea vieții locuitorilor.

Este esențial să înțelegem amploarea acestei probleme. Sute de copaci, cu o vechime de cel puțin jumătate de secol, au fost otrăviți și s-au uscat într-un interval de câteva luni. În plus, zeci de arbori au fost tăiați ilegal și chiar arși (zeci de arici omorâți prin sufocare au fost aliniati ostentativ la marginea drumului), într-o manifestare de dispreț față de natură și comunitatea noastră. Aceste acțiuni nu sunt doar o agresiune asupra mediului, ci și o insultă adusă comunității care dorește un mediu sănătos și armonios.

Suntem conștienți de eforturile semnificative depuse de-a lungul timpului pentru a stopa distrugerea ilegală și abuzivă a acestui spațiu verde valoros. Cu toate acestea, observăm cu îngrijorare că procesul de deteriorare continuă fără a întâmpina consecințe reale. Este momentul să ne mobilizăm din nou și să ne unim într-un spirit de solidaritate puternică. Această situație nu poate continua și este responsabilitatea noastră, a societății civile, să acționăm. Vrem să oprim această distrugere nejustificată și pentru a proteja ceea ce este esențial pentru prezentul și viitorul nostru.

Cum poți ajuta la salvarea Parcului IOR

Până în acest moment organizarea noastră se desfășoară după următorul plan:

În fiecare luni ne vedem în fața primăriei capitalei, sa cerem creșterea amenzii minime pentru defrișări ilegale. Amenda aplicată acum e de 50 de lei pe copac. Dacă e plătită în 15 zile, scade la 25, o amendă care defapt încurajează mai degrabă această distrugere.

ȘtireaVerde.ro a fost printre singurele publicații care a scris despre protestul bucureștenilor la Primăria Capitalei.

În ședința de consiliu a fost propusă o amendă de 5000 de lei. Însă, în ziua în care trebuia să fie adusă în discuție, PNL a dispărut și nu a putut fi aprobată propunerea

Joia și duminica ne aflăm în parcul IOR, intrarea dinspre Potcoava începând cu ora 19.30. La ora 20.30 facem un lanț uman semn ca distrugerea nu poate continua.

În rest, încercăm să inițiem o mișcare de tip occupy pe următoarea perioadă în toată zona retrocedată, anunțându-ne prezenta pe grupul de Facebook aici a fost o pădure / aici ar putea fi o pădure. Nu cedez parcul IOR. Aici se pot propune orice tip de activități:

  • simple întâlniri de picnic;
  • plajă;
  • discuții;
  • tururi ghidate;
  • lecții de tabla înmulțirii;
  • la ateliere;
  • jocuri;
  • lecturi;

Vă invităm și în cadrul acestor acțiuni, parcul IOR există și are nevoie de noi. Acolo putem vorbi atât de acțiunile pe care le putem face fiecare dintre noi în a salva parcul. De asemenea, puteți propune orice fel de activitate legată de mediu, adresată locuitorilor.

spot_img
Latest news
știri