ONU avertizează că o creștere accentuată a nivelului mării poate duce la un „un exod în masă al populației, la scară biblică”, conform The Guardian.
Criza climatică face ca nivelul mării să crească mai repede decât în ultimii 3.000 de ani, aducând un „torrent de necazuri” pentru aproape un miliard de oameni, de la Londra la Los Angeles și Bangkok la Buenos Aires, a declarat marți António Guterres. Unele națiuni ar putea înceta să mai existe, fiind scufundate sub nivelul mării, a spus el.
Guterres a precizat că este nevoie de reducerea emisiilor de carbon, abordarea problemelor precum sărăcia, care agravează impactul creșterii mării asupra comunităților, și dezvoltarea unor noi legi internaționale pentru a-i proteja pe cei fără adăpost și chiar pe apatrizi. Creșterea nivelului mării este un multiplicator de amenințare care a avut „implicații dramatice” pentru pacea și securitatea globală.
ONU: Creșterea nivelului mării, o amenințare reală
Creșterea semnificativă a nivelului mării este deja inevitabilă cu nivelurile actuale de încălzire globală. Totuși, potrivit lui Antonio Gutteres, consecințele eșecului în abordarea problemei sunt „de neconceput”.
„Comunitățile din zonele joase și țări întregi ar putea dispărea pentru totdeauna. Am fi martorii unui exod în masă a populațiilor întregi la scară biblică. Am vedea o concurență din ce în ce mai acerbă pentru apă dulce, pământ și alte resurse”, a spus Gutteres.
„Drepturile omului nu dispar din cauza caselor lor”, a spus el. „Da, asta înseamnă legea internațională a refugiaților”, a adăugat Gutteres.
Comisia de Drept Internațional evaluează situația juridică. În 2020, comitetul ONU pentru drepturile omului a hotărât că este ilegal ca guvernele să returneze oamenii în țări în care viața lor ar putea fi amenințată de criza climatică.
Un nou set de date de la Organizația Meteorologică Mondială (OMM) arată că nivelul mării crește rapid. De asemenea, oceanul global s-a încălzit mai repede în ultimul secol decât oricând în ultimii 11.000 de ani. Nivelul mării crește pe măsură ce apa mai caldă se extinde și se topesc calotele glaciare și ghețarii.
Nivelul mării ar putea crește cu jumătate de metru în următorii 80 de ani
Petteri Taalas, secretarul general al OMM, a declarat: „Creșterea nivelului mării impune riscuri pentru economii, mijloace de trai, așezări, sănătate, bunăstare, securitate alimentară și de apă.”
„Chiar dacă încălzirea globală este limitată în mod miraculos la 1,5°C, va exista totuși o creștere considerabilă a nivelului mării”, a spus Gutteres.
O creștere a nivelului mării cu aproximativ 50 cm până în 2100 este probabilă, dar OMM precizează că va exista o creștere cu 2-3 metri în următorii 2.000 de ani, dacă încălzirea ar fi limitată la 1,5°C și 2-6 m dacă ar fi limitată la 2°C.
În acest sens, un raport al ONU spunea în 2022 că „nu există nicio cale credibilă către 1,5°C”. Țintele naționale actuale, dacă sunt îndeplinite, ar duce la o creștere a temperaturii cu 2,4°C.