3 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Seceta din Kenya duce la uciderea leilor care atacă gospodării

Număr record de lei uciși în numai o săptămână în statul african

Zece lei au fost uciși în sudul Kenya săptămâna trecută, șase numai sâmbătă, din cauza agresivității animalelor care suferă de secetă și atacă fermele cu animale, potrivit Kenya Wildlife Service (KWS).

Acesta este „un număr neobișnuit de mare de lei care trebuie uciși dintr-o dată”, a declarat un purtător de cuvânt al KWS pentru CNN. Anunțul vine după ce ecologiștii au anunțat uciderea unuia dintre cei mai bătrâni lei din Africa, Loonkiito, la vârsta de 19 ani, care a avut loc la începutul săptămânii trecute.

El se aventurase să iasă dintr-o zonă protejată și într-un țarc pentru animale din cauza „foamei” și a fost ucis de proprietarul animalelor, potrivit organizației de conservare Lion Guardians.

Kenya a trecut prin cea mai secetoasă perioadă din ultimii 40 de ani

Organizația a spus că sfârșitul unei secete este marcat în mod obișnuit de o creștere a conflictului om-leu, deoarece prada sălbatică devine mai greu de vânat. Iar proprietarii de animale sunt „deosebit de vigilenți” după ce au pierdut atât de multe animale. Kenya a trecut prin cea mai mare secetă din ultimii 40 de ani.

Cei șase lei care au murit sâmbătă au ucis 11 capre și un câine, a spus KWS într-un comunicat de presă sâmbătă.

Leii făceau toți parte din ecosistemul Amboseli din județul Kajiado, o rezervație a biosferei UNESCO, lângă Muntele Kilimanjaro, potrivit ONU.

Oficialii guvernamentali alături de localnici încearcă să găsească soluții

KWS a găzduit sâmbătă o întâlnire la care au participat localnici și oficiali guvernamentali pentru a discuta despre recentele evenimente. „Discuțiile s-au concentrat pe explorarea modalităților de minimizare a riscului de conflict om-fauna sălbatică, inclusiv dezvoltarea unor sisteme de avertizare timpurie pentru a alerta comunitățile cu privire la prezența faunei sălbatice în vecinătatea lor”, a spus KWS.

„Discuțiile ulterioare s-au centrat pe imaginea mai amplă a explorării conflictului om-fauna sălbatică în contextul mijloacelor de trai ale comunității și a împărtășirii beneficiilor pentru o coexistență armonioasă în comunitatea deschisă și peisajele faunei sălbatice”, a adăugat acesta.

spot_img
Latest news
știri