Forumul Economic Mondial de la Davos are loc în perioada 16-20 ianuarie 2023 și reunește lideri politici și oameni de afaceri de pe întreaga planetă, potrivit Mediafax.
Reuniunea din stațiunea elvețiană are loc pentru a analiza provocările prezentului și pentru a găsi soluții la acestea după reuniunea celor mai influenți factori de decizie.
Cu toate acestea, există voci care spun că forumul nu face altceva decât să mărească amprenta de carbon.
Klaus Schwab, președintele executiv al Forumului de la Davos, a susținut că „suntem cu toții blocați într-o mentalitate de criză“, având în vedere multiplele evenimente care s-au succedat în ultimii ani, de la războiul din Ucraina, la schimbările climatice și crizele din energie și aprovizionarea cu alimente.
Prima reuniune față în față, iarna, după pandemia de coronavirus
Ediția din acest an este prima reuniune care are loc iarna, după pandemia de coronavirus. Anul trecut, Forumul Economic Mondial a avut loc în luna mai, iar în anul 2021 s-a ținut virtual, ca urmare a măsurilor de răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Tema ediției din acest an este „Cooperare într-o lume fragmentată“, iar președintele Klaus Schwab susține că „Davos ar trebui să ajute la schimbarea acestei mentalități“.
Marii absenți ai reuniunii sunt reprezentanții din Federația Rusă, ca urmare a evenimentelor din ultimul an, însă organizatorii forumului au salutat o diversitate extrem de mare a participanților și chiar prezența unei delegații chineze consistente.
Astfel, la eveniment for participa:
- 52 de șefi de stat și de guvern;
- 56 de miniștri de finanțe;
- 19 guvernatori de bănci centrale;
- 30 de miniștri ai comerțului;
- 35 de miniștri de externe;
- 39 de lideri ai agențiilor internaționale (FMI, OMS, etc);
De asemenea, mediul de afaceri va fi reprezentat de peste 1.500 de oameni de afaceri, dintre care 600 sunt lideri executivi.
Este semnalat, totodată, prezența celui mai mare număr de femei din toate timpurile printre liderii de afaceri.
Forumul Economic Mondial de la Davos. Prezență record a activiștilor de mediu
Printre discuțiile care vor avea loc la ediția din acest an se numără și întârzierea efortului global de a aborda schimbările climatice, ca urmare a crizei din energie generată de războiul din Ucraina și sancțiunile împotriva Federației Ruse.
Prin urmare se va dezbate importanța recalificării forței de muncă și a generării de locuri de muncă remunerate corespunzător.
De asemenea, se încearcă depășirea anumitor deficiențe în ceea ce privește paritatea de gen și echitatea rasială.
Trebuie amintit și că duminică, 15 ianuarie, la Davos a avut loc un protest al activiștilor de mediu față de rolul marilor companii petroliere la eveniment.
De exemplu, BP, Chevron și Saudi Aramco fac parte dintre cei 1.500 de lideri de afaceri care s-au reunit în stațiunea elvețiană.
„Cerem acțiuni concrete și reale în domeniul climei“, a spus Nicolas Siegrist, organizatorul protestului, care conduce Partidul Tinerilor Socialiști din Elveția.
„Schimbați-vă dieta pentru climă, mâncați-i pe cei bogați“, au scandat cei peste 100 de tineri care s-au adunat duminică la Davos.
În plus, aceștia au huiduit și firmele petroliere menționate anterior, considerându-le principali factori de poluare a mediului.