Descoperire șocantă a cercetătorilor în zona Braziliei. Mai exact aceștia au stabilit că undeva pe o insula îndepărtată din Oceanul Atlantic plasticul care a fost adus de către Ocean a fuzionat cu granulele sedimentare și a format roci, potrivit Reuters. Un studiu care a fost publicat în revista Science Direct, arată că este vorba despre o insula braziliană. Mai exact bucata de pământ este locuită doar de trupele marinei braziliene care au unica misiune de a proteja o anumită specie de broaște. Este vorba despre țestoatele marine verzi, specie care este pe cale de dispariție. Iar insula, reprezintă, practic, unul dintre cele mai importante locuri de conservare pentru asemenea specii.
Insula este folosită la nivel global de mii de țestoase
Mai ales că la nivel global, mii de astfel de exemplare de țestoase își depun ouălele acolo pentru a se reproduce. Iar specialiștii care au participat la realizarea studiului legat de rocile de pe insulă, a făcut mai multe teste chimice pentru a determina tipul de plastic care se află în rocile care se numesc “plastiglomerate”. În acest mod s-a constatat faptul că plasele de pescuit care sunt aduse pe plajă de către curenții marini, în momentul în care este foarte cald, se topesc și fuzionează cu granulele sedimentare ale elementelor de natură organică de pe plajă. De asemenea, studiul mai arată că această descoperire este dovada foarte clară a modului în care omul intervine asupra ecostimemelor planetei și cum le poate schimba în mod negativ.
Poluarea devine material geologic
Iar faptul că în permanență are loc un aport de deșeuri mai ales din plastic în mediile oceanice și de coastă nu poate fi decât alarmant, mai ales că acest aport atinge niveluri colosale. “Poluarea, gunoiul din mare și plasticul aruncat abuziv în oceane devin material geologic… păstrat în arhivele geologice ale Pământului”, a declarat Fernanda Avelar Santos, geolog la Universitatea din Parana. Ea este să cea care a clasificat descoperirea drept “înfricoșătoare”.