Poluarea cu plastic reprezintă o ”capcană evolutivă” pentru țestoase

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Concluzia celui mai nou studiu este că poluarea cu plastic creează o ”capcană evolutivă” pentru exemplarele tinere de broască ţestoasă.

Plasticul este prezent în organismul exemplarelor tinere de broască ţestoasă de pe coastele estice ale Oceanului Pacific şi vestice ale Oceanului Indian.

Conform cercetătorilor care au studiat fenomenul, animalele înghit fragmente mari de plastic care plutesc la suprafața apei.

Țestoasele ajung până în Marea Insulă de Gunoaie din Oceanul Pacific

Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea Exeter din Marea Britanie, alături de oameni de ştiinţă australieni de la Universitatea Murdoch, Departamentul pentru Mediu şi Ştiinţă din Queensland şi Departamentul pentru Conservarea Biodiversităţii din Western Australia, precizează Digi 24.

Țestoasele juvenile au evoluat pentru a se dezvolta în largul oceanului, unde prădătorii sunt relativ rari, iar rezultatele studiului arată că acest comportament evoluat le conduce acum într-o capcană, aducându-le în zone foarte poluate, cum ar fi Marea Insulă de Gunoaie din Oceanul Pacific”, a explicat Doctor Emily Duncan, cercetătoare la Centrul pentru Ecologie şi Conservare al Universităţii Exeter.

O colaborare cu cercetători şi veterinari din întreaga lume va stabili cum afectează ingestia plasticului sănătatea şi supravieţuirea broaștelor țestoase

Mai mult, specialista a precizat că țestoasele marine juvenile nu au în general o dietă specializată – ele se hrănesc cu orice, inclusiv cu plastic.

Nu cunoaştem deocamdată ce impact are ingestia de plastic asupra exemplarelor tinere de broască ţestoasă, dar orice pierderi în aceste stadii incipiente ale vieţii ar putea avea un impact semnificativ asupra efectivelor populaţiei”, a mai explicat cercetătoarea.

Cercetătorii au constatat că plasticul din organismul broaştelor ţestoase din Pacific era în mare parte alcătuit din fragmente dure, care puteau proveni de la o gamă largă de produse utilizate de oameni, în timp ce materialele plastice din Oceanul Indian erau în mare parte fibre – posibil de la fire sau plase de pescuit, scrie Agerpres.