”Un urs hrănit este un urs mort”- sancțiuni usturătoare pentru turiștii care hrănesc urși

Foto: Pixabay

Turiștii care hrănesc urși au început să fie amendați, sancțiunile ajungând până la suma de 1.500 de lei.

Atât biologii, cât și specialiștii au făcut apel la responsabilitatea turiștilor care, din diverse motive, se apropie foarte mult de animalele sălbatice, încercând să le hrănească.

Mai multe secvențe au fost surprinse pe Transfăgărășan, în apropiere de Lacul Vidrarum, dar și în zona Bâlea Lac. De asemenea, nici în drumul spre cota 1400 din Sinaia nu se respectă legea. În absolut toate locațiile menționate, oamenii ademenesc urșii cu felii de pâine sau resturi alimentare.

”Un urs hrănit este un urs mort”: amenzi între 500 și 1.500 de lei pentru cei ce hrănesc animalele sălbatice

Ce spune Legea Vânătorii: hrănirea animalelor sălbatice la marginea drumului este interzisă. Mai mult, amenzile sunt cuprinse între 500 și 1.500 de lei. Cu toate acestea, jandarmii au fost permisivi până în anul 2021, când se văd nevoiți să aplice cu strictețe normele legale.

Mila, amuzamentul sau oportunitatea unei fotografii inedite, toate acestea îi determină pe oameni să se oprească și să hrănească animalele sălbatice.

Totuși, specialiștii spun însă că urșii au suficientă hrană în pădure, mai ales acum, în plin sezon de ciuperci și fructe de pădure, precizează Știrile Pro Tv.

Obișnuiți cu oamenii, urșii se apropie de oraș, sfârșind loviți de mașini sau trenuri

Este o greșeală enormă. Practic, condamnă ursul ăla la moarte într-un fel sau altul. Pe drumul de Ojdula există o femelă care de vreo șase ani de zile și-a crescut puii la marginea drumului. Parte dintre ei au murit loviți de mașină, parte dintre ei au dispărut, parte dintre ei vizitează Ojdula”, a declarat Mihai Pop, Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice.

Ministrul Tanczos Barna a anunțat că este o chestiune de zile până când ordonanța de urgență va fi adoptată. Ordonanța implică intervenția rapidă în cazul urșilor care apar în zonele locuite.

Sunt prevăzute măsuri de îndepărtare și relocare. Totuși, în final, se recurge la împușcarea exemplarelor care creează pagube și pun în pericol viața și bunurile oamenilor, a mai arătat sursa citată.

Cu toate acestea, doar în Sinaia, în ultimele zile, jandarmii au fost nevoiți să aplice trei amenzi.

Andrei Dumitrache, reprezentantul Jandarmeriei Sinaia, a precizat că jandarmii aplică sancțiunile doar dacă reușesc să-i surprindă pe turiști în flagrant. Totuși, atât filmările, cât și martorii pot reprezenta probe solide.