Avioanele armatei ruse și mii de pompieri, în luptă cu incendiul devastator din Siberia

Sursa foto: The Guardian
Sursa foto: The Guardian

Aproximativ 800.000 de hectare de pădure au fost distruse, până acum, în Siberia, precizează The Guardian.

Regiunea este învăluită de fum, Rusia suferind de „val de căldură anormal”. De asemenea, în regiune a fost declarată stare de urgență.

Avioanele militare au încercat să stingă incendiul din Siberia

Armata rusă a trimis avioane pentru a sprijini mii de pompieri care s-au luptat cu incendii uriașe în Siberia, o regiune cunoscută pentru tundra ei înghețată.

Flăcările s-au extins pe 800.000 de hectare de pădure, iar cea mai afectată regiune din Yakutia din nord se află în stare de urgență de săptămâni bune.

În cursul zilei de marți, peste 2.600 de pompieri s-au luptat cu flăcările în Yakutia, regiune impactată de incendiile din ultimii ani. Zona afectată include Parcul Natural Lena, care găzduieşte celebrele formaţiuni stâncoase de pe malul fluviului cu același nume.

În regiune a fost declarată stare de urgenţă, cu toate că, în prezent, nu există zone populate. În zonele îndepărtate, nelocuite, ale Rusiei, autorităţile lasă de multe ori incendiile de vegetaţie să ardă, precizează DPA.

Sursa foto: The Guardian

Numeroase alte regiuni din Rusia sunt afectate, în prezent, de incendii forestiere

Peste 6.000 de pompieri şi aproape 50 de aeronave au intervenit pentru stingerea incendiilor. De asemenea, acestea au controlat 300 de focare, pe o suprafaţă totală de aproape 800.000 de hectare, potrivit Agenţiei Federale pentru Silvicultură. 

Putin a ordonat Ministerului Apărării să ofere asistență, în timp ce armata a desfășurat mai multe avioane Ilyushin Il-76 care aruncau apă pentru a stinge flăcările.

Incendiile siberiene au stârnit temeri cu privire la dezghețarea permafrostului și a turbelor, eliberând carbon stocat mult timp în tundra înghețată.

Cenușa rămasă în urma flăcărilor ar putea acoperi și stratul de zăpadă din apropiere, iar înnegrirea acestuia va absorbi mai multă radiație solară, radiație care contribuie la încălzirea globală.