14.3 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

Agent Green, către Ministerul Mediului: ”Nu transformați pădurea în plantație agricolă și nici în poligon de execuție a animalelor sălbatice”

”Pădurea României este un bun public. Nu este a autorităților ci a fiecăruia dintre noi și atunci fiecare are dreptul de a spune ce dorește să se întâmple cu pădurea”, au transmis membrii organizației pentru protecția mediului

Într-o nouă petiție, organizația Agent Green solicită Ministerului Mediului să prelungească perioada de consultare publică pentru noul cod silvic în afara perioadei de concedii și să ia în considerare mai multe observații.

Petiția poate fi semnată aici, iar ministrul Mediului trebuie să țină cont de următoarele observații:

  • Nu transformați pădurea într-un fel de plantație agricolă și nici în poligon de execuție a animalelor sălbatice;
  • Nu transformați pădurea în folosul proprietarilor de suprafețe mari care să o exploateze în interes propriu, pentru exploatare de lemn, la adăpost de privirile societății civile;
  • Nu restricționați în nici un fel accesul public în pădure.

Agent Green: ”Pădurea este a noastră a tuturor, este un bun comunitar. Ne ține aerul curat și pământurile fertile. Pădurea este a generațiilor care vin după noi. Nu ne furați pădurile!”

Lemnul pe care îl oferă pădurea este și el important dacă este scos cu măsură, cu gândul la generațiile viitoare și dacă să păstrează și locuri neatinse unde natura să își poată urma cursul fără influența omului. Schimbarea în bine nu va veni dacă rămânem descurajați, neimplicați și dacă îi abandonăm pe luptători. Este crucial să ne dăruim glasul pentru interesul colectiv. Să ne exprimăm părerea. Să spunem cu ce suntem de acord și cu ce nu. Să ne exersăm spiritul civic și să cultivăm curajul pentru că împreună suntem mai puternici”, se arată în textul petiției inițiate de Agent Green.

În urma consultării Proiectului de Lege privind Noul Cod Silvic, Ministerul Mediului din România are în atenție următoarele aspecte:

1. Se solicită prelungirea duratei de consultare publică ținând cont de complexitatea proiectului. Conform Deciziilor Comitetului de Aplicare al Convenției de la Aarhus și Deciziilor statelor membre ale Convenției nu este legală consultarea publicului pentru o perioadă de doar câteva zile pe perioada de concedii.

2. Se solicită prelungirea duratei de consultare publică și în afara perioadei de concedii, începând cu luna septembrie, minim 15 zile de prelungire, așa cum prevede Jurisprudența Convenției de la Aarhus;

3. Se solicită organizarea de dezbatere publică pe marginea acestui subiect în afara perioadei de concedii, începând cu luna septembrie.

Latest news
știri