2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

Iluminat stradal mai ieftin și sigur în Capitală, anunță Nicușor Dan

Două finanțări cu valoare totală de 75 de milioane de lei vor aduce economii anuale de 10 milioane de lei

Bucureștiul va avea parte de iluminat stradal mai ieftin și mai sigur, a anunțat joi, 16 martie, Primarul General al Capitalei. 

 ”Vom plăti facturi mai mici la energia electrică consumată pentru iluminatul stradal,” spune  Nicușor Dan, pe pagina se de Facebook. Acesta afirmă că se va face o economie de peste 10 milioane de lei, prin înlocuirea a 10% din iluminatul public din București. „(…)vom înlocui 10% din iluminatul public din București – aproape 13.000 de corpuri de iluminat, ceea ce presupune și reducerea cheltuielilor cu iluminatul public cu peste 10 milioane lei,” precizează edilul. 

O primă finanțare, de 25 de milioane de lei, a fost deja aprobată de AFM

În comunicat, Nicușor Dan anunță că Primăria Capitalei a obținut 25 de milioane de lei de la Administrația Fondului de Mediu (AFM) pentru a  moderniza sistemul de iluminat public din Capitală. Finanțarea este nerambursabilă. Din acești bani, se  intenționează modernizarea actualizarea iluminatului stradal pe 15 artere bucureștene. Conform Primarului General al Capitalei, „proiectul presupune eficientizarea și modernizarea sistemului de iluminat public prin implementarea sistemului de telegestiune și utilizarea aparatelor cu tehnologie LED pe următoarele 15 artere: Drumul Taberei, Brașov, Virtuții, Crângași, Turda, Averescu, Mărăști, Sibiu, Drumul Sării, 1 Mai, Camil Ressu, Theodor Pallady, Ion Mihalache, Calea Griviței si Bd. Bucureștii Noi.”

Un sistem de iluminat stradal modern va duce la creșterea siguranței cetățenilor și a traficului auto pe timp de nopate, a declarat Nicușor Dan, Primar General al Capitalei.

Pe lângă acești bani, declară edilul, Primăria Capitalei mai așteaptă ca AFM să îi aprobe o cerere în valoare de 50 de milioane.  Această finanțare se vrea a fi folosită pentru a moderniza sistemul de iluminare stradală pe alte 34 de artere din Capitală.

Ambițiile Primarului General depind de aprobarea unei finanțări de 50 de milioane de lei

Cu ajutorul acestei a doua finanțări, încă neaprobate, capitala ar putea beneficia de modernizarea a 10% din iluminatul stradal. „Prin investițiile realizate cu aceste finanțări nerambursabile, vom înlocui 10% din iluminatul public din București – aproape 13.000 de corpuri de iluminat, ceea ce presupune și reducerea cheltuielilor cu iluminatul public cu peste 10 milioane lei,” speră edilul.

De ce e important un sistem de iluminat public modern, pentru Primăria Capitalei? 

În primul rând, acest prim pas în acest sens ar pune înapoi în punguța de bani a Primăriei Capitalei peste 10 milioane de lei. În al doilea rând, spune Primarul General, „modernizarea sistemului de iluminat va contribui la creșterea siguranței cetățenilor și a traficului auto pe timpul nopții.”

Iluminat stradal modern, impact pozitiv și asupra mediului

Deși Primarul Capitalei pare a pierde total din vedere acest lucru, beneficiile modernizării sistemului de iluminat public asupra mediului sunt uriașe. 

În 2019, administrația orașului englez Newcastle a investit 8 milioane de lire (cca 45 de milioane de lei) pentru a înlocui 34.000 de lumini stradale. Aceasta a dus la economii anuale de aproximativ 1,4 milioane de lire (circa 8 milioane de lei.)

Un reprezentant al autorităților britanice a precizat, atunci, că investiția va duce nu doar la un iluminat stradal mai ieftin. Beneficiile pentru mediul înconjurător sunt, și ele, substanțiale, a precizat acesta, se arată într-un comunicat al autorităților

„Investim într-un iluminat stradal mai eficient în orașul nostru, ceea ce va reduce atât costurile cu energia, cât și amprenta noastră de carbon,” spune consilierul local Arlene Ainsley. Foto: Newcastle City Council.

Investim într-un iluminat stradal mai eficient în orașul nostru, ceea ce va reduce atât costurile cu energia, cât și amprenta noastră de carbon. Noile lumini cu LED-uri sunt mult mai ecologice decât vechile lumini cu sodiu și, deoarece lumina este focalizată spre pământ, mai degrabă decât emisă în toate direcțiile, produc mult mai puțină poluare luminoasă. Această investiție nu numai că va avea ca rezultat un iluminat stradal mai bun și mai consistent în oraș, ci ne va ajuta și să reducem impactul nostru asupra mediului,” a declarat, atunci, consilierul local Arlene Ainsley, membru al Cabinetului pentru Transport și Calitatea Aerului

spot_img
Latest news
știri