Una dintre cele mai faimoase pisici ale Turciei, comemorată printr-o statuie inedită

Sursa foto: designyoutrust.com
Sursa foto: designyoutrust.com

Tombili a fost una dintre cele mai faimoase pisici ale Turciei și, deși a fost o pisică care a trăit pe străzi, a devenit cunoscută la nivel internațional, datorită unei fotografii.

Fotograful a reușit să o surprindă așezată pe trotuar, într-o poziție relaxată, amintind de atitudinea umană.

Poziția, atitudinea, cât și aspectul dolofan au transformat-o într-un adevărat simbol al orașului Istanbul.

Sursa foto: designyoutrust.com

Nu se știe cu exactitate când s-a născut Tombili, însă pisica a decedat la 1 august 2016, orașul Istanbul onorând-o cu o statuie.

Fotografia pisicii dolofane: una dintre cele mai amuzante imagini de pe internet

Tombili (o poreclă turcă obișnuită pentru un animal de companie dolofan) a fost o pisică de stradă care locuia în Ziverbey, în districtul Kadıköy din Istanbul. Felina a devenit populară printre locuitorii din cartier pentru postura ei, dar și atitudinea prietenoasă.

În momentul în care fotografia a ajuns pe internet, pisica a devenit cunoscută în întreaga lume. Tombili a reușit, în ani, să amuze mulți internauți, ajungând un veritabil subiect de meme pe rețelele de socializare.

Un sculptor local, Seval Șahin, a realizat o sculptură, recreând poza care i-a câștigat faima

În districtul Kadıköy, Tombili a reușit să câștige chiar și statutul de cult. În 2016, Tombili s-a îmbolnăvit și, în cele din urmă, a murit la începutul lunii august.

Sursa foto: designyoutrust.com

După moartea sa, a apărut o petiție pentru a-i onora memoria și a fost semnată de 17.000 de persoane, iar primarul din Kadıköy, Aykurt Nuhoğlu, a fost de acord să-i comemoreze, în mod oficial, viața.

Statuia a fost inaugurată de Ziua Mondială a Vieții Sălbatice, pe 4 octombrie 2016. Sute de oameni au venit să-și aducă omagiul, iar viceprimarul Kadıköy, Bașar Necipoğlu, a vorbit la evenimentul care a fost difuzat pe posturile de televiziune din Turcia.

”Tot ce știu oamenii este ură, lacrimi și război”

O lună mai târziu, sculptura a dispărut. O fotografie distribuită pe rețelele de socializare a arătat că statuia lipsea de la locul ei. În urmă a rămas doar placa de alamă a sculpturii, întristându-i pe trecători.

Municipalitatea Kadıköy a anunțat pe 8 noiembrie 2016 că statuia a fost furată, provocând proteste atât în ​​Turcia, cât și în alte părți ale lumii.

Au furat statuia lui Tombili. Sunt dușmanii a tot ceea ce este frumos. Tot ce știu oamenii ăștia este ură, lacrimi și război”, a declarat deputatul turc Tuncay Özkan.

Cu toate acestea, la 10 noiembrie 2016, statuia a fost returnată. Tombili este onorată și astăzi, monumentul amintindu-le localnicilor de îndrăgita pisică dolofană.

Foto: Wikipedia

Sursa foto