Pui de codalb, salvat și eliberat în Murighiol, Tulcea

Foto: http://pasaridinromania.sor.ro/
Foto: http://pasaridinromania.sor.ro/

Un pui de codalb, specie de pasăre protejată la nivel internaţional, a fost eliberat zilele trecute de agenţii ecologi ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), după ce a fost salvat de un tulcean din satul Plopu, comuna Murighiol, a anunţat marţi instituţia din subordinea Ministerului Mediului pe pagina proprie de pe Facebook.

Puiul a fost văzut pe data de 1 iunie de tulceanul din Plopu care l-a informat pe inspectorul ecolog din localitatea Murighiol despre pasărea care părea rănită pe canalul Lipoveni, arată G4 Media.

Puiul de codalb a fost îngrijit şi hrănit conform sfaturilor specialiştilor

Puiul fusese scos din apă, însă exista încă riscul să moară pentru că era foarte slăbit (neputându-se hrăni singur), nu putea zbura iar părinţii puiului de codalb nu erau în preajmă. Juvenilul de codalb a fost recuperat şi i s-a evaluat starea de sănătate. Nefiind rănit ci doar foarte slăbit, a fost îngrijit şi hrănit conform sfaturilor specialiştilor. Având o evoluţie favorabilă, datorită îngrijirii cu responsabilitate, puiul de codalb a fost hrănit până a început să mănânce şi singur, dând semne că este pregătit pentru a-şi lua zborul”, menţionează ARBDD.

Puiul de codalb a fost inelat de specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, putând fi astfel monitorizat pentru a afla traseul pe care îl parcurge de-a lungul vieţii şi speranţa de viaţă a acestor păsări, mai arată sursa citată.

ARBDD a mai precizat că puiul a fost eliberat în data de 13 iunie, în apropierea zonei în care a fost găsit. Acesta și-a luat zborul din momentul eliberării. Reprezentanții au mai menționat și că implicarea cetăţenilor, grija familiei inspectorului ecolog al ARBDD, conlucrarea cu specialiştii ornitologi de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării ţi Muzeul Naţional de Istorie Naturală ‘Grigore Antipa’ au făcut posibil un final fericit pentru pui.

Centru pentru reabilitarea faunei sălbatice: un centru ambulatoriu, destinat îngrijirii animalelor rănite

Mai mult, aceștia au arătat că au început lucrările pentru pregătirea, în parteneriat, a unei propuneri de proiect de construire a unui Centru pentru reabilitarea faunei sălbatice (ambulatoriu pentru îngrijirea animalelor rănite).

Potrivit Institutului Naţional Delta Dunării, codalbul este una dintre cele mai mari păsări de pradă din România, numărul total de perechi pe glob fiind estimat la 7.000. În momentul de față, în țara noastră cuibăresc circa 90 perechi din care aproximativ 66 au cuiburi în Delta Dunării.

Sursa foto