3 miliarde de copaci, plantați în UE, până în anul 2030

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Comisia Europeană a lansat o nouă strategie forestieră și vrea 3 miliarde de copaci plantați în UE, până în 2030.

Comisia a adoptat în cursul zilei de ieri, 17 iulie, noua strategie forestieră a Uniunii Europene (UE) pentru anul 2030, potrivit unui comunicat de presă. Noua strategie face parte din pachetul mai larg prevăzut de Acordul verde european (Green Deal).

Strategia e însoțită de o Foaie de parcurs care prevede plantarea a trei miliarde de copaci în UE până în 2030, „cu respectarea deplină a principiilor ecologice – arborele potrivit în locul potrivit, pentru scopul potrivit”, precizează G4 Media.

Printre principalele pachete de măsuri ale noii strategii UE se numără reducerea cu cel puțin 55% până în 2030 și neutralitatea climatică la nivelul statelor membre până în anul 2050

Strategia contribuie la pachetul de măsuri propuse pentru a realiza reduceri ale emisiilor de gaze cu efect de seră de cel puțin 55% până în 2030 și neutralitatea climatică în 2050 în UE. De asemenea, ajută UE să își îndeplinească angajamentul de a spori eliminarea emisiilor de carbon prin chiuvete naturale, conform Legii climatului. Abordând toate aspectele sociale, economice și de mediu, Strategia forestieră vizează asigurarea multifuncționalității pădurilor din UE și evidențiază rolul esențial jucat de silvicultori”, se arată în comunicatul CE.

Miliarde de copaci plantați: pădurea, ca aliat

De asemenea, comunicatul a mai precizat că pădurile sunt un aliat esențial în lupta împotriva schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității. Din păcate, pădurile europene suferă din cauza diferitelor presiuni, inclusiv schimbările climatice.

Mai mult, strategia forestieră introduce o propunere legislativă ce are ca scop intensificarea monitorizării, raportării și colectării datelor forestiere în țările UE.

Comisia Europeană a mai explicat și faptul că această colectare armonizată a datelor UE, combinată cu planificarea strategică la nivelul statelor membre, va oferi o imagine cuprinzătoare a statutului, a evoluției și a evoluțiilor viitoare preconizate ale pădurilor din UE.

Acest lucru este esențial pentru a ne asigura că pădurile își pot îndeplini funcțiile multiple pentru climă, biodiversitate și economie.