0.5 C
București
luni, 23 decembrie, 2024

Captarea și stocarea carbonului. Un proiect garantează extragerea a 95% din emisii

Un proiect ce presupune captarea și stocarea carbonului ar putea extrage 95% din emisiile unei fabrici, conform Interesting Engineering.

Sistemul va utiliza un solvent chimic care se va lega cu dioxidul de carbon din gazele de ardere.

Vineri, centrala electrică Calpine Corp. situată lângă San Francisco a anunțat lansarea unui proiect de 25 de milioane de dolari. Acesta va testa o tehnologie care ar putea capta 95% din emisiile de carbon ale unei centrale.

Oficialii din California au spus că noua dezvoltare va juca un rol crucial în lupta împotriva climei a statului.

Totuși, tehnologia de captare a carbonului a fost aspru criticată de mulți ecologiști. Ei susțin că aceasta înseamnă continuarea arderii combustibililor fosili, mai degrabă decât a trece la surse de energie mai curate.

Cu toate acestea, la lansarea proiectului Calpine vineri, principalul organism de reglementare al schimbărilor climatice din California a remarcat că unele centrale pe combustibili fosili trebuie să fie încă operaționale pentru a menține serviciul de energie electrică continuu și fiabil, în ciuda planurilor ambițioase ale statului de a elimina emisiile nete de carbon până în 2045.

„Captarea acelui carbon, începând cât mai curând posibil, ne va permite să încetăm să emitem în situațiile în care avem absolut nevoie de aceste centrale pentru fiabilitate”, a spus Liane Randolph, președintele Consiliului de Resurse Aeriene din California.

Sistem pe presupune captarea și stocarea carbonului

Noua unitate este un proiect pilot care va fi localizat la Centrul Energetic Los Medanos al Calpine din Pittsburg, California. Potrivit CEO-ului Calpine, Thad Hill, captarea carbonului va juca un rol crucial în operațiunile companiei sale, conform Bloomberg.

„Pentru noi, reprezintă tranziția energetică și rolul gazelor naturale în aceasta”, a spus el.

Proiectul va folosi un solvent chimic dezvoltat de ION Clean Energy Inc.. Acesta se va lega cu dioxidul de carbon din gazele de ardere ale centralei. Prin urmare se va preveni eliberarea lui în mediu.

ION susține că procesul său este atât eficient, cât și mai ieftin decât instrumentele anterioare de captare a carbonului. Inițiativa a fost finanțată parțial cu un grant federal de 19 milioane de dolari.

Captarea și stocarea carbonului a crescut în popularitate în ultimii câțiva ani, cu proiecte care au apărut în întreaga lume. În luna mai, NextGen CDR Facility, o colaborare între consultantul elvețian pentru finanțarea carbonului South Pole și conglomeratul japonez Mitsubishi Corporation, a anunțat achiziționarea a 193.125 de tone de eliminare a dioxidului de carbon (CDR) din trei proiecte.

Achiziția a constat în CDR-uri din cel mai mare proiect DACS din lume, care este dezvoltat de 1PointFive, în Texas, și se estimează că va elimina și va stoca permanent până la 500.000 de tone de CO2 pe an, odată ce este complet operațional.

Împreună, aceste CDR-uri au format cea mai mare unitate de captare și stocare a carbonului din lume.

spot_img
Latest news
știri