Tabăra ”Explorarea conectivității în Maramureș”: copiii participă activ la protejarea carnivorelor mari

Facebook WWF România
Facebook WWF România

60 de copii, tineri și profesori au venit, săptămâna trecută, în tabăra din Maramureș. Copiii au vizitat aria protejată Codrii Seculari de la Strâmbu Băiuț.

Acolo ne-au jucat și am învățat despre urși, lupi și râși, despre cum trăiesc carnivorele mari și modul în care ele influențează întregul lanț trofic din Carpați”, au precizat, pe contul de Facebook, reprezentanții WWF România.

Participanții au provenit din trei țări: România, Slovacia și Ucraina. Scopul taberei a fost conectarea cu natura și creșterea gradului de conștientizare a tinerilor cu privire la importanța carnivorelor mari în scopul asigurării echilibrului întregului sistem ecologic.

Tabăra ”Explorarea conectivității în Maramureș” a fost realizată în cadrul proiectului ”Granițe deschise pentru fauna sălbatică din Carpați”

Proiectul a început pe 1 octombrie 2019 și este finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria – Slovacia-Romania – Ucraina ENI 2014-2020. De asemenea, este activ pentru o perioadă de 30 de luni.

Filiala noastră din Maramureș, împreună cu partenerii de proiect din Ucraina (Organizaţia RakhivEcoTur), Ungaria (Parcul Național Aggtelek) și Slovacia (SOS BirdLife) vor contribui la protecția biodiversității din Ecoregiunea Carpatică prin îmbunătățirea conectivității între habitate dar și menținerea funcțiilor și serviciilor furnizate de ecosisteme, suport al unei dezvoltări durabile”, au mai precizat reprezentanții WWF România.

Copiii au învațat despre conectivitatea ecologică, importanța carnivorelor mari și despre empatie față de natură

Ghidul pentru explorarea conectivității în regiunea Maramures i-a îndemnat pe tineri să cunoască natura fascinantă din Ecoregiunea Carpatică, speciile cheie fiind ursul, lupul și râsul. De asemenea, în cadrul acțiunii, copiii au învățat despre importanța conectivității ecologice.

Ghidul include o serie de ateliere de educație experențială unde tinerii vor învăța:

– valorile și amenințările la adresa naturii, importanța conectivității ecologice și a carnivorelor mari;

– să dezvolte abilități pentru a deveni activi în a proteja natura;

– să dezvolte empatie față de natură și să devină cetățeni activi pentru mediu;