23.9 C
București
vineri, 29 martie, 2024

SUA importă grâne din Europa din pricina secetei

Din cauza secetei SUA preferă să importe grâne din Europa, mai ales că fermierii din America nu se mai înghesuie să planteze din cauza condițiilor meteo.

Statele Unite ale Americii vor importa cereale din Europa, asta pentru că seceta a afectat foarte tare culturile agricole, potrivit Bloomberg. Până în acest moment, potrivit datelor, cel puțin două nave încărcate cu grâu din Polonia au ajuns în Florida. De altfel multe alte livrări sunt aşteptate în lunile următoare, potrivit unor surse din apropierea acestui dosar care au dorit să îşi păstreze anonimatul. Chiar dacă sunt rare, importurile de grâne sunt o lovitură pentru State, care în ultimele decenii şi-a pierdut importanţa pe piaţa mondială a grâului în defavoarea Rusiei. Iar seceta de anul trecut a afectat livrările de cereale pe râul Mississippi, astfel că a devenit mai scump să transporţi cereale pe calea ferată. Problema este și că vremea îi va face cel mai probabil pe fermieri să renunțe să cultive grâu, ceea ce ar face importurile mai profitabile.

Pentru americani este mai ieftin să importe grâu

„Este o rută comercială neobişnuită dar are o logică pentru că grâul american este scump”, a explicat Miroslaw Marciniak, analist la firm InfoGrain din Varşovia. „Este mai ieftin pentru procesatorii americani de pe coasta de Est să livreze cereale din Europa decât să le transporte din Kansas”, a concluzionat el. Pe de altă parte, în Europa de Est există în continuare problema surplusului de grâu provenit pe filiera ucrainiană. Cert este că tocmai s-a extins acordul prin care cererealele ucrainiene pot tranzita statele aflate în vecinătatea țării.

Polonia exportă către America zeci de mii de tone de grâne

Directorul general de la Andersons, Pat Bowe, spune că importurile din Europa sunt logice, doar că nu a dorit să spună dacă firma pe care o conduce a apelat la astfel de importuri sau nu. Iar până în acest moment datele furnizate de Uniunea Europeană arată că Polonia a exportat deja în sezonul 2022-23 aproximativ 79.000 de tone de grâu către SUA. Drept urmare este posibil ca exportul de cereale să se extindă către SUA.

Latest news
știri