Dacă vă gândiți să cumpărați o mașină electrică (EV) de Crăciun, faceți parte dintr-o tendință în creștere, conform Euronews.
Vânzările de vehicule electrice sunt în creștere. Acestea ar putea ajunge la 13% din cota de piață până la sfârșitul anului 2024. Peste trei ani, ar putea reprezenta 24%, potrivit analizei companiei de informare a consumatorilor JD Power.
Creșterea popularității lor este clară: vânzările de mașini electrice au reprezentat peste 8% din toate achizițiile de vehicule noi până în octombrie. A fost un salt substanțial față de 2,6% raportat în 2020.
Studiul Deloitte evidențiază faptul că costurile de funcționare mai mici reprezintă principalul motiv pentru care oamenii aleg vehiculele electrice, urmate de o experiență de conducere mai bună, de probleme de întreținere reduse și de preocupările legate de schimbările climatice. Cu toate acestea, cumpărarea unui EV poate fi costisitoare.
Joeri Van Mierlo, directorul Centrului de Cercetare pentru Electromobilitate MOBI, a declarat că investiția se amortizează pe termen lung.
„Prețul de achiziție al vehiculelor electrice este adesea mai mare decât al vehiculelor convenționale. Cu toate acestea, costurile de întreținere și alimentare, precum și impozitarea vehiculelor rutiere sunt mult mai mici”, a spus el.
„Din perspectiva costului total de proprietate, vehiculele electrice devin din ce în ce mai atractive.”, a adăugat el.
5 lucruri pe care să le iei în considerare dacă vrei să-ți cumperi mașină electrică de Crăciun
Costul fluctuant al încărcării
Atât prețul petrolului, cât și al energiei electrice au cunoscut fluctuații semnificative în ultimii ani. Războiul din Ucraina a perturbat piețele energetice.
După o creștere în 2021 și 2022, prețurile energiei electrice în UE au scăzut pe tot parcursul anului 2023. Cu toate acestea, prețurile rămân volatile și variază considerabil de la o țară la alta.
Durata de viață a bateriei și costurile de înlocuire
Întreținerea unui vehicul electric ar putea să nu fie la fel de rentabilă ca utilizarea unui vehicul tradițional pe benzină sau diesel. Înlocuirea componentelor esențiale, în special a bateriilor, poate fi extrem de costisitoare.
Bateriile pentru vehicule electrice tind să fie cea mai scumpă componentă. Ele variază de la 3.500 EUR la 18.000 EUR, în funcție de marca și modelul vehiculului.
Costul ridicat al bateriilor EV se datorează în primul rând materialelor utilizate în producția lor, cum ar fi mangan, cobalt și litiu, care au costuri ridicate. Cu toate acestea, pe măsură ce procesele de producție se îmbunătățesc, costurile bateriilor scad treptat. În plus, apar și noi inovații.
Cheltuieli mai mari de asigurare
În ultimul an, primele de asigurare auto, la fel ca diverse alte bunuri și servicii, au crescut semnificativ.
În octombrie, Confused.com, o platformă de comparare a asigurărilor, a raportat o creștere de 58% a costului achiziționării unei asigurări complete pentru autovehicule în ultimele 12 luni.
Potrivit datelor de la Compare the Market, prima medie de asigurare pentru un vehicul electric în aceeași lună a fost de 1.000 de euro pe an, depășind ușor cei 990 de euro pentru o mașină diesel.
Prețul echipamentului de încărcare
Prețul echipamentelor de încărcare reprezintă un aspect semnificativ al achiziționării unei mașini electrice datorită confortului pe care îl oferă.
În Europa, instalarea unei stații de încărcare acasă pentru vehicule electrice poate costa între 600 și 1.500 de euro. Costurile de instalare variază între 600 și 2.500 de euro.
Anumite țări oferă stimulente, cum ar fi credite fiscale și granturi pentru a sprijini instalarea stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice, cu scopul de a facilita extinderea acestei infrastructuri critice.
Valoarea la revânzare
Vânzarea vehiculului electric poate prezenta provocări pe termen scurt. Cu toate acestea, odată cu extinderea adoptării vehiculelor electrice, piața vehiculelor electrice second-hand este de așteptat să crească în paralel.
Informațiile de la Auto Trader indică faptul că, în anumite cazuri, mașinile pe benzină second hand comparabile și omologii lor electrici au atins paritatea prețurilor. Cu toate acestea, ar putea exista limitări în ceea ce privește disponibilitatea și diversitatea pe piața de vehicule electrice second-hand.
Auto Trader subliniază că cea mai căutată gamă de prețuri în rândul cumpărătorilor se încadrează între 22.000 EUR și 33.000 EUR.
Deprecierea anuală a unui vehicul electric poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv de marca și modelul specific, cererea pieței, progresele tehnologice, longevitatea bateriei și stimulentele guvernamentale.