21.5 C
București
duminică, 22 septembrie, 2024

Februarie 2024 e pe cale să doboare un număr fără precedent de recorduri de căldură

Luna februarie a anului 2024 a fost marcată de un număr fără precedent de recorduri de căldură.

Încălzirea rapidă a oceanelor și zilele de iarnă neobișnuit de calde sunt fenomene înregistrate în contextul combinării încălzirii globale produse de om și a fenomenului natural al El Niño. Meteorologii afirmă că februarie este pe cale să stabilească un număr fără precedent de recorduri de căldură, potrivit The Guardian.

În această perioadă a lunii, nivelul de încălzire a devenit atât de semnificativ încât datele climatice intră într-un teritoriu neexplorat. Temperaturile de la suprafața mării au atins și accelerat la un nivel care surprinde chiar și experții.

„Observăm o creștere rapidă a temperaturii în oceane, a declarat Dr. Joel Hirschi de la Centrul Național de Oceanografie din Marea Britanie. „Depășirea recordurilor anterioare ale temperaturilor de la suprafața mării în 2023 și acum în 2024 este cu mult peste așteptările noastre. Înțelegerea acestui fenomen reprezintă un subiect de cercetare în curs“, a continuat el.

Tendința indică faptul că lumea se îndreaptă către a trăi cel mai fierbinte februarie înregistrat în istorie. Anterior au existat recorduri în ianuarie, decembrie, noiembrie, octombrie, septembrie, august, iulie, iunie și mai, conform cercetărilor lui Zeke Hausfather de la Universitatea Berkeley. Hausfather explică că această creștere a temperaturilor ne plasează pe un trend de încălzire cu 2°C peste nivelurile preindustriale. E posibil, totuși să fie și un vârf al influenței El Niño care va scădea în lunile următoare.

Cu toate acestea, comportamentul climatic a devenit mai imprevizibil și mai dificil de prognozat, conform lui Hausfather. Anul precedent a surprins într-atât încât încrederea în modelele climatice folosite pentru predicții este acum limitată. În ciuda acestor tendințe alarmante, el consideră că februarie 2024 are șanse mari să depășească recordul anterior stabilit în 2016.

Număr fără precedent de recorduri de căldură

Primele două săptămâni ale lunii februarie au șocat observatorii meteorologici. Maximiliano Herrera, care scrie pe un blog dedicat temperaturilor extreme din întreaga lume, a descris creșterea neobișnuită a numărului de recorduri de căldură în stațiile meteorologice drept „nebunie“. Înregistrările nu doar că au stabilit recorduri naționale pentru cele mai călduroase zile de iarnă, ci au depășit cu mult mediile obișnuite.

De exemplu, în Maroc au fost înregistrate temperaturi de peste 33,9°C la 12 stații meteo. Valorile au depășit și cu peste 5°C media pentru luna iulie. În plus, în orașul Harbin din nordul Chinei, temperaturile ridiate au dus la închiderea festivalului de gheață de iarnă.

În ultima săptămână, stațiile de monitorizare din locuri îndepărtate precum Africa de Sud, Arabia Saudită, Thailanda, Indonezia, Kazahstan, Columbia, Japonia, Coreea de Nord, Maldive și Belize au raportat recorduri lunare de căldură.

Herrera a subliniat că, în primele două săptămâni ale lunii februarie, 140 de țări au înregistrat recorduri lunare de căldură. Valorile sunt de trei ori mai mari decât în orice altă lună februarie dinaintea anului 2023.

Căldura de la suprafața oceanului continuă să surprindă observatorii, sporind perspectiva unor furtuni intense în cursul anului. Michael Lowry, specialist în uragane, a scris pe Twitter că temperaturile de la suprafața mării în principala regiune de dezvoltare a Atlanticului sunt la fel de ridicate ca în mijlocul lunii iulie. Situația e alarmantă având în vedere că are loc la mijlocul lunii februarie.

spot_img
Latest news
știri