1 C
București
marți, 14 ianuarie, 2025

ONU avertizează că geoingineria pentru combaterea schimbărilor climatice ar putea crea mai multe probleme decât soluții

Un raport ONU avertizează că unele măsuri de combatere a schimbărilor climatice ar putea face mai mult rău decât bine.

ONU a emis un raport în care avertizează că unele eforturi de combatere a efectelor schimbărilor climatice pot aduce cu ele riscuri suplimentare. Raportul subliniază cât de interconectat și fragil este sistemul nostru în secolul 21. Organizația ne îndeamnă să nu ne concentrăm pe soluții pe termen scurt care ar putea avea un impact asupra prosperității pe termen lung, conform IFL Science.

În raport ni se cere să ne gândim și să răspundem la diferitele provocări emergente care pot perturba bunăstarea planetei. Acesta examinează a opt schimbări majore din întreaga lume. Printre ele se numără dezvoltarea rapidă a tehnologiilor precum inteligența artificială, creșterea dezinformării, deplasarea forțată de populații și competiția sporită pentru resursele naturale limitate.

În același timp, raportul ia în considerare modul în care experimentele de geoinginerie, cum ar fi modificarea radiației solare (SRM) și alte tehnologii de modificare a climei, ar putea fi mai dăunătoare pe termen lung. Conceptul implică însămânțarea norilor cu substanțe care îi fac mai reflectorizați.

Deși poate părea promițătoare, tehnica este controversată. Utilizarea locală poate modifica tiparele meteorologice în altă parte a planetei. În plus, nu ar aborda concret problemele care stau la baza schimbărilor climatice.

Compensarea carbonului este, de asemenea, o preocupare majoră. Este o tactică utilizată pe scară largă prin care oamenii, companiile sau guvernele încearcă să-și anuleze emisiile de combustibili fosili prin finanțarea unor practici echivalente de reducere sau eliminare a emisiilor în altă parte. Aceste practici includ lucruri precum plantarea de copaci sau refacerea pădurilor/zonelor umede. De asemenea, alții își îmbunătățesc eficiența energetică sau evită distrugerea zonelor naturale.

Cu toate acestea, multe practici de compensare implică o serie de probleme și activități discutabile.

În ciuda naturii îngrijorătoare a unora dintre provocările abordate, autorii subliniază că există încă opțiuni.

spot_img
Latest news
știri