Putem trăi fără zahăr: ”Nu este o necesitate, ci o plăcere”

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Între obișnuință, necesitate și plăcere, nutriționiștii avertizează că, dacă exagerăm cu consumul de zahăr, există multiple consecințe negative: creșterea în greutate, cariile, diabetul, declinul congitiv, bolile de inimă sau boala ficatului gras.

În același timp, Food and Drug Administration recomandă un consum maxim de 50 g/zi (în jur de 4 linguri), iar Organizația Mondială a Sănătății și mai puțin: 25 g/zi (în jur de 6 lingurițe).

Dacă ne întoarcem în timp, istoria arată că, în trecut, zahărul era folosit mult mai rar, fiind extrem de scump, dar și foarte greu de procurat.

Consumul de zahăr: ”Nu este o necesitate în alimentația noastră, ci doar o plăcere”

Doctorul Șerban Damian, nutriționist sportiv, a precizat că, putem trăi fără zahăr rafinat, iar absența acestui produs nu va afecta sănătatea.

Fără nicio problemă. Zahărul rafinat se folosește pe scară largă în alimentația omului abia de prin secolul 18, până atunci fiind scump și rar. Nu este o necesitate în alimentația noastră, ci doar o plăcere”, a precizat dr. Șerban Damian.

La fel ca oamenii, animalele pot dezvolta dependența de produse dulci

De asemenea, în opinia medicului, nu dezvoltăm o reală dependență de zahăr și relativ rapid ne obișnuim dacă nu mai consumăm dulciuri rafinate.

Conform Sanovita, dovezile spun că animalele pot deveni dependențe de zahăr (2005, 2007, 2012), iar asta indică faptul că nici nouă, oamenilor, nu ne este atât de ușor să renunțăm parțial/complet la zahăr.

Dependență alimentară este plauzibilă deoarece traseele cerebrale care au evoluat pentru a răspunde la recompensele naturale sunt, de asemenea, activate de drogurile care dau dependență, iar zahărul eliberează opioide și dopamină.

Consumul excesiv de zahăr: o dependență care duce la obezitate, hiperactivitate și probleme de memorie

Supra-consumul de zahăr pe termen lung, care începe de la o vârstă fragedă și apare mai frecvent în dieta occidentală duce la un risc crescut de a dezvolta hiperactivitate persistentă și deficite neurocognitive la vârsta adultă.

Unul dintre autorii principali ai studiului, profesorul la QUT, Selena Bartlett, spune că mulți copii, adolescenți și adulți din peste 60 de țări, inclusiv Australia, consumă de patru ori mai mult zahăr decât recomandă Organizația Mondială a Sănătății.

Profesorul Bartlett a spus că, în timp ce conceptul „dependenței de zahăr” și clasificarea zahărului ca substanță de abuz erau încă dezbătute, există dovezi tot mai mari de suprapunere în circuitele cerebrale și căile de semnalizare moleculară implicate în consumul de zahăr și abuzul de droguri.

Consumul excesiv de alimente și băuturi bogate în zahăr este responsabil pentru ”epidemia” crescută de obezitate. Diverse asocieri între deficitele de atenție / tulburări de hiperactivitate și supraponderabilitatea sau obezitatea au fost, de asemenea, dezvăluite.