Efectele omului asupra naturii Sursa foto Let's Do it!
Efectele omului asupra naturii Sursa foto Let's Do it!

Conferința Națiunilor Unite asupra Biodiversității(COP 15), desfășurată în perioada 7-19 decembrie în Canada, la Montreal, va încheia astăzi discuțiile care sau ca scop elaborarea unui nou ghid de conservare și protejare a resurselor naturale, la nivel global. Acțiunile au ca dată-limită anul 2030 și se dorește ca toate țările participante să fie de acord cu prevederile textului. Proiectul implică investiția a cel puțin 200 de  miliarde de dolari pe an, atât din surse publice, cât și private, pentru punerea în practică a angajamentelor asumate prin acest acord.

Sursa foto Let's Do it!
Sursa foto Let’s Do it!

Astfel, 196 de țări au negociat timp de două săptămâni pentru biodiversitate. S-a căutat o soluție pentru stoparea distrugerii naturii de către om și restaurarea a ceea ce deja s-a pierdut.

Potrivit estimărilor Organizației Națiunilor Unite, aproape trei sferturi din pământul lumii a suferit modificări din cauza acțiunilor necugetate ale oamenilor, iar un milion de specii sunt în pericol de dispariție. În text, a mai fost adăugat, în premieră, și un capitol referitor la  drepturile și conducerea popoarelor indigene.

Crearea unui fond global destinat Naturii

Cadrul urmărește să găsească un echilibru între țările dezvoltate și țările în curs de dezvoltare și presupune ca primele să se angajeze să ofere celor din a doua categorie cel puțin 20 de miliarde de dolari pe an până în 2025 și 30 de miliarde de dolari pe an până în 2030.

Maria Susana Muhamad Gonzalez, ministrul Mediului al Columbiei, vrea ca suma respectivă să fie între 30 și 100 de miliarde de dolari pe an.

Sursa foto chinadialogue.net

Un proiect privind problema mobilizării resurselor propune crearea unui fond global dedicat pentru biodiversitate, care este o cerere cheie a națiunilor în curs de dezvoltare și una la care unele țări dezvoltate au subscris imediat .

Anul acesta, China ar fi trebuit să fie gazda acestei întâlniri, însă din cauza restricțiilor COVID-19 din țară, negocierile au avut loc în Canada. De aceea, noul acord va purta numele celor două orașe-gazdă: “Cadru Global de Biodiversitate Kunming-Montreal”.