Léon, ultima lampă cu gaz din Franța

Sursa foto: pariszigzag
Sursa foto: pariszigzag

Léon ”locuiește” în comuna franceză Malakoff, pe o frumoasă cale pietonală, înconjurată de beton, a cărei origine datează din 1860.

Alături, pot fi admirate mai multe reședințe burgheze, construite la sfârșitul secolului industrial. Pe o stradă pavată, dar ”verde” și pietonală, poate fi remarcat cel mai vechi personaj, Léon.

Léon, ultima lampă cu gaz din Franța, reprezintă una dintre curiozitățile comunei Malakoff

Este ultima lampă cu gaz din Franța. Sau, cel puțin, ultimul arzător de gaz autentic din Franța, de când colegul său, Ponscarme, care este tot un rezident al comunei Malakoff, a trecut la electricitate în anul 2000.

Situat la capătul unei micuțe poteci, Léon este încadrat de alte două lămpi stradale, electrice. Ultima lampă cu gaz funcțională din Ile de France își datorează existența tradiției, dar și asociației ”Les Amis de Léon” (Prietenii lui Léon).

Asociația se ocupă, în mod constant, de întreținerea sa și se asigură că arde, în continuare, zi și noapte. Scopul asociației este de a păstra ”în viață” fragilul mecanism, vechi de un secol.

Cei trei ”părinți” ai lămpii cu gaz au numele gravate pe sticla felinarului

În Franța, primii pași în iluminatul electric au avut loc în 1878. Această această nouă tehnologie, mai eficientă și mai puțin restrictivă decât gazul incandescent, a fost rapid implementată în orașe și sate pe tot parcursul secolului al XX-lea.

Léon este singurul care a reușit să reziste schimbării. În prezent, este martorul unei întregi epoci și a celor care, în trecut, au luptat pentru schimbare. Dovada stă în numele celor trei cărturari, nume prezente pe sticla felinarului.

Cei trei cărturari care au contribuit în mare măsură la nașterea și dezvoltarea iluminatului orașului de gaz sunt Philippe Lebon și William Murdoch. Aceștia împărtășesc ”paternitatea” gazului de iluminat și Carl Auer Von Welsbach, inventatorul arzătorului cu gaz Auer, dar și  ”părintele” lui Léon.

Sursa foto: pariszigzag