12.9 C
București
joi, 2 mai, 2024

Începutul primăverii astronomice a fost marcat astăzi, la ora 5 dimineața

Esta data la care ”ziua este egală cu noaptea”, adică orele de lumină sunt egale cu cele de întuneric

În această dimineață, la 05:06, a avut loc echinocțiul de primăvară, marcând începutul oficial al primăverii astronomice.

Potrivit informațiilor furnizate de Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”, fenomenul este rezultatul mișcării aparente a Soarelui pe sfera cerească, cauzată de deplasarea reală a Pământului pe orbita sa.

Această mișcare generează variații în lungimea zilei și a nopții în diferitele momente ale anului, datorită poziției relative a axei de rotație a Pământului și înclinării acestuia față de planul orbitei sale

Astfel, pe sfera cerească, Soarele parcurge într-un an un traseu cunoscut sub numele de ecliptică, reprezentând de fapt planul orbitei Pământului.

La momentul echinocţiului de primăvară Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cereşti în cea boreală.

Începând de la aceasta dată, durata zilei (faţă de cea a nopţii) va fi în continuă creştere, iar cea a nopţii (faţă de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstiţiului de vară.

Potrivit astronomilor, descrierea este valabilă doar pentru latitudinile nordice ale Terrei.

Echinocțiul de primăvară 2024 marchează începutul primăverii astronomice în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică începe toamna astronomică

În emisfera sudică a Pământului fenomenul trebuie interpretat invers, astfel că în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice, scrie Digi 24.

Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte 6 luni.

Latest news
știri