O populație inedită de balene a fost descoperită de către cercetători: mamiferele trăiesc în Oceanul Indian și au reușit, timp de zeci de ani, să rămână ”în anonimat”. Deși balenele sunt foarte greu de găsit, de data aceasta este vorba de balene albastre, care au dimensiuni gigantice. Faptul este inedit, deoarece animalele nu au reușit să fie descoperite decât în 2021.
Cercetătorii au descoperit cetaceele secretoase după ce au analizat datele acustice colectate de o rețea subacvativă pentru detectarea bombelor nucleare. Datele colectate au dezvăluit un cântec unic, pe care oamenii de știință nu l-au mai auzit până acum, menționează Descoperă.ro.
Balenele albastre pigmeu (Balaenoptera musculus brevicauda) reprezintă o subspecie mai mică a balenei albastre care poate atinge o lungime de 24 metri. Populația a primit numele de Chagos, după un grup de insule din Oceanul Indian.
”Încă descoperim populații ale celui mai mare animal care a trăit vreodată. Asta dovedește faptul că studierea vieții marine este extrem de dificilă”, a explicat Tracey Rogers, ecologist marin la Universitatea din New South Wales (UNSW), Australia.
Cântecul balenelor: un sunet pe care oamenii nu îl pot distinge
Emmanuelle Leroy, autor coordonator și cercetător la UNSW a explicat că, în general, balenele albastre sunt foarte greu de găsit. Au fost aduse până în pragul extincției de pescuitul industrial și își revin foarte greu. Din păcate, nu se cunoaște care este dimensiunea populației, iar datele acustice nu pot oferi această informație.
În general, balenele albastre au cântece lungi, cu frecvență redusă, uneori chiar sub cea la care oamenii sunt capabili să audă (sub 20 hertz), intensitate ridicată și sunt repetate la intervale regulate. Însă grupuri diferite de balene au cântece care diferă prin durată, structură și numărul de secțiuni distincte. Cântecul Chagos, care aparține noii populații de balene albastre pigmeu, are trei secțiuni, prima dintre acestea fiind cea mai complexă, mai arată sursa citată.
Populația de balene a fost descoperită cu ajutorul datelor acustice
În luna aprilie, studiul a fost publicat în jurnalul Scientific Reports. Tracey Rogers a precizat că descoperirea unei noi populații de balene albastre pigmeu în Emisfera Sudică este extraordinară.
”Acum am ajuns la cinci populații de balene albastre pigmeu în Oceanul Indian. Descoperirea nu ar fi fost posibilă fără datele acustice”, a explicat ecologistul.
În momentul de față, Emisfera Sudică reprezintă adăpost pentru câteva mii de balene. Numărul acestora se află în declin: sunt până ân 10.000 de exemplare, deși, înainte de pescuitul excesiv, existau câteva sute de mii de balene albastre.