Studiu: peste 70% din rechinii lumii au dispărut

Foto: Science Daily
Foto: Science Daily

Un nou studiu realizat de oamenii de știință de la Yale și de la Colegiul Atlanticului a explicat momentul în care s-a produs o dispariție masivă a rechinilor, dispariție care a avut loc cu aproximativ 19 milioane de ani în urmă.

Declinul speciei a apărut într-o perioadă din istorie când existau de peste 10 ori mai mulți rechini în oceanele lumii decât există în prezent.

Deocamdată, cercetătorii nu cunosc cauza, explicând că au făcut această descoperire în mod accidental. Elizabeth Sibert, asociată postdoctorală în Departamentul de Științe de la Yale este autorul principal al noului studiu, care apare în revista Science, precizează Science Daily.

70% din rechinii lumii au murit

Studiez dinții peștilor microfosili și solzi de rechini. Am decis să studiem declinul speciilor, pentru a înțelege aspectul variației populației de pești și mamifere pe termen lung. Totuși, am constatat că această scădere bruscă a numărului rechinilor a avut loc cu aproximativ 19 milioane de ani în urmă. Astfel, am stabilit că trebuie să investigăm mai departe”, a precizat Sibert.

Sibert a spus că peste 70% din rechinii lumii au murit. A fost de două ori nivelul de dispariție pe care l-au experimentat rechinii în timpul evenimentului de extincție în masă Cretacic-Paleogen în urmă cu 66 de milioane de ani, care a distrus trei sferturi din speciile de plante și animale de pe Pământ.

La mister se adaugă faptul că nu se cunosc calamități climatice sau perturbări ale ecosistemului care au avut loc în momentul scăderii abrupte a populațiilor de rechini. Practic, acest interval nu este cunoscut pentru schimbări majore din istoria Pământului.

Co-autoarea Leah Rubin, student doctorand la Universitatea de Stat din New York College of Science and Forestry, studia la College of the Atlantic în momentul cercetării.

Studiu: declinul rechinilor resprezintă un motiv de îngrijorare

Aceasta a adăugat că scăderea actuală a numărului de rechini este, cu siguranță, un motiv de îngrijorare. Astfel, această lucrare ajută la explicarea acestor scăderi care au avut loc din ultimii 40 de milioane de ani.

Acest context este un prim pas în înțelegerea repercusiunilor. În perioada actuală au loc scăderi dramatice”, a spus Rubin.

Pincelli Hull, profesor asistent la Yale, a precizat că această lucrare ar putea da naștere unei curse pentru a înțelege timpul prezent. Trebuie să înțelegem acea perioadă de timp și implicațiile sale, nu numai pentru creșterea ecosistemelor moderne, ci și pentru cauzele prăbușirilor majore ale diversității rechinilor.