15.1 C
București
miercuri, 1 mai, 2024

Anual, fumatul ucide mai mult de 8 milioane de persoane în întreaga lume

O persoană care renunță la fumat trebuie să aștepte zece ani pentru a avea o speranță de viață comparabilă cu cea a unui nefumător

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în fiecare an, fumatul duce la decesul a peste 8 milioane de persoane, la nivel global.

Cu toate acestea, renunțarea la fumat nu duce imediat la revenirea organismului la starea normală.

Conform a două studii recente, efectele pe termen lung ale fumatului asupra sănătății noastre sunt evidente, imunitatea, în special, fiind mai grav afectată decât se credea anterior.

Unul dintre studii sugerează că o persoană care renunță la fumat trebuie să aștepte zece ani pentru a avea o speranță de viață comparabilă cu cea a unei persoane care nu a fumat niciodată

Fumatul, la fel ca și alți factori precum vârsta, sexul și genetica, are un impact semnificativ asupra răspunsurilor imunitare, conform concluziilor recente ale unei echipe de cercetători de la Institutul Pasteur.

Astfel, cercetătorii au utilizat un eșantion de 1.000 de voluntari sănătoși pentru a investiga variațiile în răspunsurile imunitare.

Pe lângă impactul său pe termen scurt asupra imunităţii, fumatul are şi consecinţe pe termen lung

Timp de mulţi ani după ce au renunţat la acest obicei, fumătorii rămân cu efecte asupra unor mecanisme de apărare ale organismului lor dobândite în timpul fumatului.

Aceste descoperiri, care dezvăluie pentru prima dată o memorie pe termen lung a efectelor fumatului asupra imunităţii, au fost publicate în revista Nature.

Fumatul modifică imunitatea adaptivă într-un mod persistent”, au concluzionat autorii studiului.

Latest news
știri