-0.5 C
București
miercuri, 15 ianuarie, 2025

A doua rundă de finanțare a insulelor ecologice digitalizate a fost demarată

Se trece și la amplasarea lor în mediul subteran, mai ales în zonele urbane.

Ministerul Mediului a anunțaț că a început și cea de-a doua rundă de finanțare pentru construcţia de insule ecologice digitalizate. Procesul va dura până pe 20 iunie.  „Apelul lansat în toamna anului trecut a demonstrat interesul crescut pentru finanţarea acestor insule ecologice digitalizate. Oferim şi posibilitatea instalării unor insule ecologice digitalizate subterane, care funcţionează foarte bine în zone de turism, în zonele urbane, unde nu pot fi amplasate celelalte tipuri de containere. Aceste insule vor fi extrem de utile în managementul deşeurilor din România, având capacităţi pentru cele 5 fracţii: pentru biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic şi metal, hârtie şi carton”, a explicat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Ansamblul de containere s-a dovedit foarte util pentru multe categorii de deșeuri

Practic în acest fel se urmărește spijinirea activității pentru înfiinţarea şi dotarea de insule ecologice digitalizate, pentru următoarele fluxuri de deşeuri colectate separate. Este vorba despre următoarele tipuri de deșeuri: deşeuri de hârtie şi carton, deşeuri de plastic şi metal, deşeuri de sticlă, deşeuri biodegradabile, deşeuri reziduale. Principalii beneficiari ai acestor ansamble de containere, respectiv insulele digitalizate ar trebui să fie: Unităţile Administrativ-Teritoriale (UAT), Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) şi alte asocieri de UAT. Cât privește prețul pentru containere, acsta variază și poate ajunge la 50.000 de mii de euro.

Cât costă insulele digitalizate

Astfel, insule supraterane încasetate cu containere de 1,1 metri cubi au o valoare acordată de 14.000 euro/insulă, fără TVA; insule supraterane cu containere individuale se ridică la suma de 19.000 euro insulă, fără TVA; insule subterane cu containere individuale au o finanţare de 50.000 euro/insulă, fără TVA. Nu mai puțin de 167 de beneficiari au fost selectați anul trecut, iar ei au solicitat sume pentru 8.395 de insule ecologice digitalizate, în valoare de 140,104 milioane de euro. Legat de cea de-a doua rundă de finanțare, sumele sunt: pentru insule supraterane încasetate cu containere de 1,1 metri cubi, o valoare de 77.979.971,54 euro, pentru insule supraterane cu containere individuale, un total de 31.662.349,22 euro şi pentru insule subterane cu containere individuale, suma de 10.383.679,24 euro.

spot_img
Latest news
știri