Traseu național, care vizează testarea apei din fântâni

Foto: comunicatedeafaceri.ro
Foto: comunicatedeafaceri.ro

Sunt efectuate controale care vizează puritatea apei din fântânile din județul Argeș. Caravana ”Apăr apa” a demarat într-un traseu național, care vizează testarea apei din fântâni pentru determinarea nivelului de nitrați din 6.000 de gospodării de pe tot cuprinsul țării.

În comunicatul de presă se precizează că specialiştii de mediu vor testa apa din fântâni, puţuri şi alte surse necentralizate.

Cu prilejul demonstrațiilor legate de testarea apei, vor fi anunțate concursuri cu premii pentru elevi și pentru fermieri, pe teme privind problematica poluării apei cu nitrați și, respectiv, cunoașterea bunelor practici agricole.

Prin acest traseu național se are în vedere și conformarea României la reglementările Uniunii Europene

Poluarea apei cu nitrați din surse agricole este o amenințare continuă la adresa sănătății umane. Provoacă intoxicații grave sugarilor și copiilor de vârste mici și afecțiuni periculoase adulților expuși la consumul îndelungat al apei cu nitrați în exces. Lipsa de informare, faptul că nitrații nu au gust, și nici miros, coroborate cu faptul că populația nu are obiceiul de a face analiza apei din fântânile de unde se aprovizionează, conduc la consumul pe scară largă a apei cu exces de nitrați, în zonele în care pânza freatică a fost expusă la poluare”, arată ministerul de resort.

De asemenea, Vasile Panaite, secretar de stat în cadrul MMAP, a declarat că o mare parte din acest tip de poluare este generată de gospodărirea defectuoasă a gunoiului de grajd, respectiv depozitarea acestuia direct pe pământ și împrăștierea lui în perioadele de interdicție, când plantele nu consumă nitrații din compost.

În acest fel, nitrații ajung direct în prima pânză freatică, de unde se alimentează majoritatea fântânilor.

Sursa foto