12.5 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

Continuă evacuările din insula Tenerife, incendiile distrug tot în cale

Mii de oameni au fost evacuați din casele lor de pe insula spaniolă Tenerife sâmbătă. Totul din cauza unui incendiu care a avut loc în nordul insulei.

Serviciile de urgență din Insulele Canare au declarat că incendiile au dus la evacuarea a peste 26.000 de persoane. O creștere bruscă de la 4.500, număr înregistrat vineri. Aproximativ 11 orașe sunt acum afectate. Flăcările puternice au luminat cerul nopții peste noapte, iar sâmbătă au fost văzute elicoptere aruncând apă. Mai ales în zonele din apropierea caselor în care fumul se disipa în aer. Incendiul a izbucnit miercuri într-un parc național muntos din jurul vulcanului Teide, cel mai înalt vârf din Spania. Motivul ar fi vremea caldă și uscată. Așa că în ciuda eforturilor salvatorilor, sâmbătă dimineața au fost ordonate mai multe evacuări. Din cauza înrăutățirii vremii peste noapte, inclusiv a creșterii temperaturilor și a vântului mai puternic. A declarat liderul regional Fernando Clavijo într-o conferință de presă. El a spus că fumul gros îngreunează eforturile de a stinge incendiul din aer. Aproximativ 5.000 de hectare (12.000 de acri) au fost arse până acum, cu un perimetru de 50 km. Incendiul a avut o amploare care nu a mai fost văzută până acum în Insulele Canare. A declarat președintele Consiliului Tenerife, Rosa Davila, reporterilor. Ea a spus că prioritatea este „protejarea vieții oamenilor”.

Incendiile din Tenerife departe de a fi stinse

În La Victoria, în nord-vestul insulei, unele persoane care fuseseră evacuate primeau ajutor medical. „Cu o seară înainte de sosire, a fost extrem de dificil. Totul ardea… acoperișurile erau pline de cenușă”, a declarat Paulina Fernandez, 58 de ani, pentru Reuters. O preocupare majoră pentru mulți evacuați au fost animalele lor. Unii au fost forțați să-i lase acasă, în timp ce imaginile de la Reuters îi au arătat pe alții conducându-și caii în siguranță. Zonele turistice populare ale insulei au fost până acum neafectate, iar cele două aeroporturi ale sale au funcționat normal. Căldura arzătoare și vremea uscată în această vară au contribuit la incendii neobișnuit de grave în Europa. Inclusiv în insula La Palma din Spania, iar în iulie și Canada. De altfel, incendiile de pe insula Maui din Hawaii la începutul acestei luni au ucis peste 110 de persoane. Și au distrus orașul istoric Lahaina. Oamenii de știință spun că schimbările climatice au dus la evenimente meteorologice extreme mai frecvente și mai puternice.

Latest news
știri