Koala ajunge pe lista animalelor aflate în pericol de dispariţie

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Australia are în vedere includerea ursulețului koala de pe coasta de est a ţării pe lista animalelor aflate în pericol de dispariţie. Este un anunț făcut, în cursul zilei de vineri, de către ministrul Mediului, Sussan Ley, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Exemplarele de koala de pe coasta de est din Australia sunt deja incluse pe lista animalelor vulnerabile, sub presiunea exploatării forestiere, a intruziunii în zonele urbane şi a unei infecţii răspândite.

De asemenea, incendiile de vegetaţie care au afectat statele New South Wales şi Queensland în 2019 şi 2020 ar fi ucis până la 30% din populaţia de koala, precizează G4 Media.

Conform studiilor realizate de specialiști și oameni de știință, până în anul 2050, legendarul mamifer australian ar putea dispărea din New South Wales. Astfel, Australia a luat în considerare includerea koala pe lista speciilor aflate pe cale de dispariţie.

Ministrul Mediului, Sussan Ley, a precizat că trebuie să asistăm la o revenire a populaţiilor de koala. De aceea, se vor investi 24 de milioane de dolari australieni (18 milioane de dolari americani) în refacerea habitatului, cercetarea bolilor şi genomului, cartografierea populaţiei şi ajutor veterinar.

Organizaţiile pentru protecţia animalelor sălbatice au salutat această iniţiativă, însă au precizat că ar fi trebuit să aibă loc mult mai devreme, mai arată sursa citată.

Dacă Australia ar fi creat o agenţie independentă în 2012, când koala din estul Australiei au fost listaţi pentru prima dată ca fiind vulnerabili, am fi putut evita această zi. Dar nu am făcut-o”, a declarat Stuart Blanch, manager în cadrul organizaţiei WWF Australia.

Între timp, în România, Ministrul Mediului ar vrea ca urșii să poată fi împușcați în 24 de ore.