Marea Barieră de Corali, în pericol din cauza schimbărilor climatice

Sursa foto: Playtech
Sursa foto: Playtech

Marea Barieră de Corali ar trebui inclusă pe o listă a Siturilor de Patrimoniu Mondial care se află „în pericol” din cauza daunelor făcute de schimbarea climatică, au spus reprezentanţii UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură).

UNESCO îndeamnă Australia să „intensifice acţiunile” privind încălzirea globală, iar guvernul australian a spus că se opune „cu fermitate” recomandării, precizează Hot News.

Organismul cultural al ONU a spus că cel mai mare sistem de recif de corali din lume (cu circa 3.000 de recife şi 300 de insule) ar trebui retrogradat la întâlnirea de luna viitoare.

Neînțelegerile dintre UNESCO şi guvernul australian în ceea ce privește statutul sistemului de recif datează de foarte mult timp

Marea Barieră de Corali a primit clasificarea de Patrimoniu Mondial în 1981. UNESCO a dezbătut dacă să fie mutată pe lista siturilor „în pericol” în 2017, potrivit News.ro

Ministrul australian al Mediului, Sussan Ley, a declarat că guvernul a fost „uimit” de cel mai recent anunţ, numindu-l „un salt înapoi în asigurările date de oficialii ONU” că acest pas nu va fi făcut, mai arată sursa citată.

Atât încălzirea apei mării, cât și arderea de combustibili fosili sunt motivele deteriorării recifului

Conform unui raport efectuat de UNESCO, deși s-au făcut eforturi, calitatea apei nu a cunoscut îmbunătățiri. Dacă este respectată recomandarea, va fi pentru prima dată când un sit natural de Patrimoniu Mondial ar fi inclus pe lista celor „în pericol”, în mare parte din cauza impactului schimbării climei.

O listare ca ”în pericol” ar putea ajuta prin finanțare și publicitate. La polul opus, recomandarea ar putea afecta importanta destinaţie turistică ce creează mii de locuri de muncă în Australia.

În momentul de față, China este statul care deține preşedinţia UNESCO, iar neînțelegerile mai vechi dintre cele două state ar putea influenţa acestă decizie. Richard Leck, şeful Oceans for the World Wide Fund for Nature-Australia a precizat că guvernul australian nu a făcut eforturi suficiente pentru a proteja „cel mai mare bun natural al nostru”.

Sursa foto