Primul caz uman de infecție cu ”virusul B al maimuțelor”

Foto: Descoperă.ro
Foto: Descoperă.ro

Un medic veterinar din China a murit după ce a contractat o infecție virală extrem de rară care infectează maimuțele, potrivit relatărilor din presă.

Bărbatul avea vârsta de 53 de ani, iar medicii l-au diagnosticat cu „virusul B al maimuțelor”. Acest virus este cunoscut și sub simpla denumire de ”virusul B”.

Chirurgul veterinar își desfășura activitatea la un institut din Beijing, specializat în cercetări experimentale asupra primatelor non-umane, potrivit unui raport al Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA.

La începutul lunii martie, veterinarul a disecat două maimuțe decedate. O lună mai târziu, a dezvoltat febră, greață, vărsături și simptome neurologice. În ciuda faptului că a primit tratament de la mai multe spitale, bărbatul a murit în data de 27 mai, precizează publicația Descoperă.ro.

A existat doar un singur caz confirmat de infecție cu virusul B în urma răspândirii umane

Conform studiilor, virusul infectează cel mai mult maimuțele macac. De asemenea, este foarte rar întâlnit la oameni, confirmându-se doar 50 de cazuri umane de la descoperirea patogenului, în 1932.

Virusul este mortal în momentul în care se transmite la om, cercetătorii precizând că, dintre cei 50 de oameni infectați, 21 au murit.

Noul coronavirus ar fi a apărut dintr-o sursă „zoonotică”, ceea ce înseamnă că a „sărit” de la animale la oameni. Însă, pentru virusul B, oamenii reprezintă un „punct mort”, a explicat dr. Nikolaus Osterrieder. „Nu sare de la un om al altul”, a adăugat Osterrieder.

Totuși, autoritățile chineze de sănătate au transmis că noul raport sugerează că virusul „ar putea reprezenta o amenințare zoonotică” pentru oamenii care lucrează cu maimuțe. Așadar, „consolidarea monitorizării în laboratoarele cu maimuțe macac din China” este necesară, scrie Live Science.

 ”Virusul B al maimuțelor” este diferit de „variola maimuței” (monkeypox virus)

Conform sursei citate, ”Virusul B al maimuțelor” este diferit de „variola maimuței” (monkeypox virus). „Virusul B al maimuțelor” aparține de o familie de virusuri numită herpesviridae, aceeași familie care include virusul herpes simplex de tip 1, care de obicei cauzează leziuni, și virusul herpes simplex 2, care cauzează herpesul genital. „Variola maimuței”, pe de altă parte, aparține de familia „orthopoxviruses”, fiind înrudit cu virusul care cauzează variolă în cazul oamenilor.