Berlin: din 2023, acoperișurile clădirilor vor fi echipate cu sisteme fotovoltaice

Foto: Balkan Green Energy News
Foto: Balkan Green Energy News

Parlamentul german a adoptat hotărârea potrivit căreia, începând cu 2023, acoperișurile clădirilor noi și ale celor renovate vor trebui să fie echipate cu sisteme fotovoltaice, precizează Balkan Green Energy News.

Există și o viziune pe termen mai lung, și anume ca energia solară să asigure un sfert din necesarul de energie electrică până în 2050, anul în care capitala vrea să devină neutră din punct de vedere climatic.

Sistemele fotovoltaice vor trebui să acopere cel puțin 30% din suprafața acoperișurile tuturor clădirilor noi cu o suprafață utilă mai mare de 50 de metri pătrați, începând cu 2023

După multe luni de discuții, Camera Reprezentanților din Berlin a adoptat regulamentul care deschide calea către orașul-stat german pentru a ajunge la o cotă de energie solară în consumul său de energie electrică de 25%, cât mai curând posibil.

Legea locală se aplică și tuturor renovărilor majore ale acoperișului. De asemenea, autoritățile locale fac eforturi pentru eliminarea treptată a cărbunelui până în 2030.

Standardul minim pentru acoperișurile solare din clădirile rezidențiale este de 2 kW pentru una sau două gospodării, 3 kW pentru trei până la cinci unități și 6 kW pentru șase până la zece apartamente. Legea acoperă și sectorul nerezidențial.

Proiectul permite instalarea panourilor solare termice sau a unui sistem de energie solară pe fațadă și s-au făcut scutiri pentru clădirile istorice în care proiectul este imposibil din punct de vedere tehnic și pentru acoperișurile orientate spre nord.

Noua regulă vine și cu amenzi de la 5.000 la 25.000 EUR pentru clădirile rezidențiale și până la 50.000 EUR pentru sectorul nerezidențial

Criticii din parlamentul local au declarat că regulamentul pune o povară disproporționat de mare asupra proprietarilor de case unifamiliale și întreprinderilor mici. O analiză a arătat că 58% din potențialul solar din capitala Germaniei se află în clădiri rezidențiale, comparativ cu 32% în clădiri comerciale și 9% în structuri publice.

În altă ordine de idei, Camera Reprezentanților a aprobat achiziția operatorului de rețea electrică al orașului Stromnetz Berlin de la Vattenfall.

Senatul Berlinului a adoptat o decizie care vizează lansarea unui program de renovare a clădirilor în iulie cu fondurile Investitionsbank Berlin. Subvențiile variază de la 15% la 40% din costurile eligibile.